Gustaf Norén spelade på äldreboendets festival

Medan Way Out West är i full gång hade äldreboendet bredvid en egen festival. På Vegahusen sjöng Gustaf Norén visor för boende, personal och besökare. Han har själv upplevt hur musiken kan nå fram på ett sätt som ord inte kan.

ANNONS
|

Från Vegahusens innergård skymtar Slottsskogens trädkronor. Därifrån hörs festivalens första musiktoner men på Vegahusens äldreboende spelas en annan typ av musik. Gustaf Norén, tidigare medlem i Mando Diao, uppträder tillsammans med Marcus Moszny och Christoffer Anthin för de boende med visor och folkkära låtar.

– Det började med att min mormor frågade mig om jag kunde ta med gitarren och munspelet till morfar, säger Gustaf Norén.

Hans morfar befann sig på ett växelboende och skiftade mellan att bo där och hemma. Han mådde inte helt bra. Men när hans barnbarn spelade Ack Värmeland, du sköna levde han upp.

– Han var dimmig. Han visste inte alltid vilka alla var, vad klockan var eller vilken dag det var. Men när jag tog upp munspelet blev han 25 år igen. Han tittade på mig med klar blick, log, nickade och sjöng med.

ANNONS

Stor uppslutning

Även de andra boende samlades runt dem för att lyssna på musiken och efter det spelade Gustaf Norén fler gånger på äldreboenden. Jessica Henriksson är kultursamordnare på Tre Stiftelser som har Vegahusen och när hon såg att artisten uppträdde på boenden ville hon få honom till Göteborg. Och inte när som helst, utan under Way Out West.

– Vi tar in mycket av det som händer på stan till boendet som Pride och filmfestivalen. Nu har vi ju en festival precis utanför och då tar vi det hit, säger hon.

Gustaf Norén tackade ja på bara några timmar. Det fick heta Way Out Vega och bjuder på musik, zumbagymnastik, pianospel och sambadans, men boendet har även andra kulturaktiviteter under resten av året.

– Det ska finnas något för alla. Det ska inte vara en guldkant, utan en självklarhet, säger Jessica Henriksson.

Alla från Tre Stiftelsers tre boenden är inbjudna och solen lyser på publiken som lyssnar på musiken. Maten som serveras är vegetarisk, för att gå i linje med Way Out Wests mattema. När de spelar Du gamla, du fria, Uti vår hage och I natt jag drömde sjunger alla med. Elisabeth Granath har bott i Vegahusen sedan fyra år tillbaka och uppskattar de musik-och kulturnöjen som de får ta del av.

ANNONS

– Det blir lite extra roligt, som presenter, säger Elisabeth Granath.

Många musikintresserade

Hon sitter i skuggan, med en färgglad blomsterkrans runt halsen och lyssnar på när Gustaf, Marcus och Christoffer spelar. Enligt henne är musik ett stort intresse bland de boende. När de har kurser och musiklyssningar dyker många upp.

– Det kommer folk varje gång. Alla har även egna skivspelare som man hör genom rummen när de spelar musik, säger hon.

Monica Berglund är direktör i Tre Stiftelser och ser att aktiviteter hjälper deras boende.

– Det är viktigt att vi har ett så vitt och brett utbud med saker att göra som möjligt. Man behöver saker att gå upp till, att längta till, säger hon.

– Har du tid och pengar så köper du min samba!

Gustaf Norén sjunger de sista raderna i Deirdres samba som blir hans sista låt för dagen. Det personliga initiativ som han en gång tog för sin morfar har blivit något större. De toner han nu sjunger kanske berör människor på ett sätt som tal och meningar inte längre gör.

– Musiken tar en annan väg än orden, säger han.

ANNONS