Gun Holmertz som driver Caritas i Göteborg tycker att för mycket pengar satsas i kommunprojekt utan mål.
Gun Holmertz som driver Caritas i Göteborg tycker att för mycket pengar satsas i kommunprojekt utan mål.

Gun Holmertz: ”Ett helt absurt projekt”

Kommunens satsning på gröna jobb i nordöstra Göteborg får hård kritik från både invånare och experter. – Man vill göra Angered till någon slags exotisk cirkus med invandrare, djur och odlingslotter, säger Gun Holmertz på Caritas.

ANNONS

På frivilligcentralen Caritas i Hjällbo möter GP en mängd invånare som samlats för att fika och umgås. Många är nyanlända, arbetslösa eller både och.

– Alla jobb är bra. Jag kan tänka mig vad som helst, säger en man och berättar att han varit arbetslös i nio år.

En nyanländ kvinna från Turkiet tror också på idén och berättar att hennes man gärna hade jobbat med lantbruk. Men alla är inte lika positiva. En del kallar kommunens idéer för flummiga och kränkande.

Vill ha fler bostäder

– 32 miljoner? Det måste väl finnas bättre saker att satsa på än det här? säger Bahie Touma och säger att hon letat bostad i snart fem år.

ANNONS

Elias Konagian från Syrien föreslår att man i stället borde satsa på att bygga bostäder och samtidigt anställa nyanlända med erfarenheter av snickeri och måleri.

– Det här känns oseriöst. Satsa på en syfabrik. Det hade gett många jobb till kvinnor utan utbildning, säger Madlin Krabit.

"En cirkus med invandrare, djur och odlingslotter"

Gun Holmertz som driver Caritas har i många år varit kritisk mot hur kommunen agerat i Göteborgs förorter. Hennes bild är att alldeles för mycket pengar går till att avlöna kommunala tjänstemän och kommunikatörer i diverse projekt utan konkreta mål. Även hon kallar projektet för ett flumprojekt.

– Stadslandet är ett helt absurt projekt. Man vill göra Angered till någon slags exotisk cirkus med invandrare, djur och odlingslotter som innerstadsborna sen kan komma och titta på. Det är ett kolonialt tänk, säger Gun Holmertz och får medhåll från många i lokalen.

Kommunen försvarar sig

Men Dan Melander på Business Region Göteborg håller inte med.

– Det här är definitivt ingen cirkus och vi påstår inte att det här är lösningen för hela nordost. Det här handlar bara om att testa nya sätt att bygga ekonomier.

Kritik kommer dock även från akademiskt håll. Bland annat från Thomas Sterner, professor i miljöekonomi på Handelshögskolan i Göteborg.

– Tanken med projektet är fin. Men skulle jag vara den som beviljade pengar hade jag kanske krävt att man skulle vara mer specifik med vad man ska uppnå. Det saknas mätbara mål, säger Thomas Sterner.

ANNONS
ANNONS