Peter Bronsman, vd för Kopparbergs Bryggeri och ordförande i fotbollsklubben Kopparbergs Göteborg FC.
Peter Bronsman, vd för Kopparbergs Bryggeri och ordförande i fotbollsklubben Kopparbergs Göteborg FC. Bild: Thomas Johansson

Guldmakaren Bronsman mäktigast i Idrottsgöteborg

Inför flytten från Landvetter lovade han att Göteborg FC skulle vinna SM-guld. Det tog nästan 20 år, men nu är klubben där.
– Det tog lite längre tid än vi trodde, men man får aldrig ge upp, säger Peter Bronsman – mäktigast i Idrottsgöteborg 2020.

ANNONS
|

Peter Bronsman är sjömannen som föll över bord och bestämde sig för att göra någonting annat. Han tog över ett bortglömt bryggeri, blev ciderkung och fotbollsledare.

LÄS MER:Göteborgs mäktigaste 2020: Sport

I slutet av 1990-talet var Bosse Falk, som Peter Bronsman kände sedan tidigare, tränare för det som då hette Landvetter IF. I samtal med Falk fick Bronsman upp ögonen för hur olika villkoren var för elitidrottare på dam- och herrsidan.

– Jag har alltid gillat idrott och jag brinner för att det ska vara lika. Tjejerna i Landvetter hade inte alls samma förutsättningar för att spela allsvensk fotboll som de andra Göteborgsklubbarna. Jag blev nästan förvånad när jag hörde hur stora skillnader det var, säger Peter Bronsman.

ANNONS

SM-guldet – bara ett delmål

Bryggeriet gick in som huvudsponsor och klubben bytte namn till Kopparbergs/Landvetter. Samtidigt började Peter Bronsman uppvakta toppolitikerna i Göteborg.

Han berättar att han lovade både Göran Johansson, som då var kommunstyrelsens ordförande, och Got events dåvarande ordförande Frank Andersson att klubben skulle vinna SM-guld, för att övertyga dem om att det var värt att ordna fram en hemmaarena åt klubben.

– Och nu gjorde vi det.

Hur känns det?

– Det är jättetrevligt.

Ingen tomhet nu när målet ni kämpat så länge för är nått?

– Nej, det är bara ett delmål. Vi har två stora mål kvar.

Har varit i klubben i 20 år

Det ena målet är att gå långt i Champions League, det andra handlar om att motivera unga tjejer att fortsätta idrotta, oavsett om det handlar om fotboll eller andra idrotter.

– Vi vill skapa någonting för flickorna i Göteborgsområdet och visa att det går. Om det är fotboll eller någon annan sport spelar ingen roll. Vi vill visa för unga förmågor att det är möjligt att nå sina mål, om man kämpar på.

Du har varit huvudsponsor i 20 år och ordförande lika länge. Hur mycket har du investerat i klubben?

– Jag har inte alls varit ensam om det här, som många kanske tror. Visst, jag har varit pappa över att få in pengarna, det har jag varit. Men jag har inte lagt alla själv. Vi har bra partners som vill vara med och göra skillnad.

ANNONS

Samma sak med att klubbens framgångar: Peter Bronsman betonar att han bara är en av många som gjort vägen till SM-guld möjlig.

– Det är som med bryggeriet – om man inte gör det som ett team, så klarar man det inte.

Fotnot: Dagen efter denna artikel publicerades kom beskedet att Göteborg FC lägger ned elitverksamheten.

LÄS MER:Peter Bronsmans gåva till GFC-spelarna – efter inställda guldlunchen

ANNONS