Senast förra helgen syntes den rödklädda gruppen röra sig i området kring Järntorget och långgatorna. ”Guardian Angels” står med stora bokstäver på medlemmarnas tröjor och syftet med föreningen är enligt initiativtagaren Mikael Liljeroth att patrullera gatorna för att skapa trygghet och förhindra brott.
– Vi är ute efter att stoppa våldet, men vi är inte dumdristiga. Största delen består av att vi pratar med folk. Är det pågående våld så går vi handgripligen in enligt reglerna om envarsgripande, säger han.
LÄS MER:Dyr prislapp för ökning av skjutningar
De är ute en gång i veckan och har varit aktiva sedan i mars. Inför starten har föreningen varit i kontakt med polisen, bland annat Daniel Neck som är brottsförebyggande samordnare i Storgöteborg. Han ser positivt på alla typer av initiativ som ökar vuxennärvaron på gatorna.
– Vi välkomnar fler, vi har mycket att göra med den grova organiserade brottsligheten och det finns en stor mängd ungdomar som tillhör den skötsamma gruppen som har ett behov av stöttning ute på stan.
Han poängterar däremot att det finns många olika sätt att engagera sig som volontär, inte bara i Guardian Angels. Förutom polisens egna volontärer har de ett stort stöd från både föreningsvandrare, föräldrar på stan, och religiösa samfund.
Framtoningen viktig
De har också diskuterat olika delar som kan vara problematiska med ambitionen att ingripa vid pågående våld.
– Reglerna om envarsgripande ska man använda restriktivt och sätta sin egen säkerhet främst. Det är viktigt vilken framtoning man har och att det inte handlar om polisiära uppgifter, säger Daniel Neck.
Vid pågående grov brottslighet riskerar ett ingripande snarare leda till större problem för polisen än att vara något hjälpsamt.
– Det innebär en stor risk. Har man inte förmågan att hantera situationen så har vi kanske tre misshandlade istället för en. Då är det bättre att ta ett steg tillbaka och larma polis, säger han.
LÄS MER:Kvinna stoppade cykeltjuvar - blev attackerad med sprej
”Drog till sig fel folk”
Föreningen Guardian Angels grundades i USA på 70-talet och syftade inledningsvis till att avstyra våld i New Yorks tunnelbanesystem. De finns idag i närmare 13 länder världen över i form av olika så kallade ”chapters”, mindre lokala föreningar som organiserar sig lokalt.
Senaste gången då Guardian Angels figurerade i Göteborg var på 90-talet. Då fick den däremot ett abrupt slut efter att den enligt Mikael Liljeroth ”dragit till sig fel folk”.
– Vi kämpar med ett dåligt rykte som vi nu ska motbevisa. Vi har hårda inträdeskrav för medlemmarna, de ska först provpatrullera, genomgå en utbildning och framförallt visa upp ett belastningsregisterutdrag. Vi kan inte ha någon med våldsrelaterade domar på sig, säger Mikael Liljeroth och fortsätter:
– Vi ser inga poliser patrullera på gatorna längre, vi behövs.
LÄS MER:Danska förslaget: Ge kriminella utegångsförbud
Vill växa i lugn takt
Föreningen är politiskt och religiöst obunden och förutom bakgrundskontrollen ska medlemmarna delta i en obligatorisk träning i jujutsu, självförsvar varje vecka.
Vad medlemmarna däremot tycker och tänker menar Mikael Liljeroth att han inte kan påverka, men om någon gör ett rasistiskt eller nazistiskt uttalande kommer det få konsekvenser.
– Då är det uteslutning direkt, säger han.
Just nu söker de aktivt efter nya medlemmar men Mikael Liljeroth menar att det kan vara svårt att rekrytera.
– Det är inte alla som vågar, men vi ska växa i lugn takt. Vi vill bli en långvarig organisation. På sikt hoppas vi kunna sprida oss till både Stockholm och Malmö.
LÄS MER:Larmet: Kriminaliteten stort hot mot stadens företagare