Emma Arlmark jobbar som volontär under Kulturkalaset.
Emma Arlmark jobbar som volontär under Kulturkalaset.

Gratisarbetare fixar kalaset

ANNONS
|

Just när Way out West har tackat för sig i Slottsskogen är det dags för nästa stora evenemang i stan. I morgon drar Kulturkalaset igång och under gårdagen startade arbetet med att rigga scenen på Götaplatsen.

Förutom scenbyggarna var volontärer från projektet 15-25 Värdskapet på plats. Det är en pool med sammanlagt 260 15–25-åringar som hjälper till vid de flesta evenemang som hålls i Göteborg. Vid allt från Kulturkalaset, invigningar och P3 guldgalan till HBTQ-festivalen ställer unga upp och jobbar gratis.

- Den främsta uppgiften är att vara ambassadör på evenemangen och hjälpa till med allt som behövs. På konserter kan man vara vakt vid insläpp eller vid scendiket, vara chaufför i bilpoolen eller stå i informationstält, berättar Sarah Marting, projektledare för volontärpoolen.

ANNONS

19-åriga Emma Arlmark är gruppledare för volontärerna och gjorde i går sitt första pass inför Kulturkalaset. Hon började som volontär för tre år sedan.

- Det är jätteroligt. För mig började det som en kul grej, jag var nyfiken på vad det innebar och det gav mersmak. Jag har lärt mig mycket om evenemangsyrket och kan tänka mig att arbeta med det i framtiden, säger hon och visar en kvinna hur hon ska tråckla sig förbi avspärrningarna på Götaplatsen för att komma till Konstmuseet.

Som gruppchef får Emma Arlmark lön, medan 16-åriga Kasem Alkulabi är en av de 150 volontärerna som jobbar gratis under kalaset.

- Det var en kompis som berättade om jobbet och jag tänkte att det kunde vara en bra merit inför framtiden, säger han.

Alla som är med i Värdskapet 15-25 får utbildning inom service och bemötande. Efter utbildningen krävs 40 timmars jobb på ett evenemang. Därefter får deltagarna ett utbildningsstipendium på 998 kronor och en plats i poolen.

Förhoppningen är att volontärarbetet ska vara ett första steg till ett jobb. De som visar framfötterna vid evenemangen kan få avlönade uppdrag.

Göteborgs kommun satsar mycket pengar på evenemang. Borde inte alla ungdomarna kunna få betalt under Kulturkalaset?

ANNONS

- Det finns inte den ekonomin i just det här projektet. Här ska inte lönen vara i centrum, utan det handlar om att skaffa ett nätverk, säger projektledaren Sarah Marting.

Hon poängterar att arbetet bygger på frivillighet och att ungdomarna inte får ses som gratis arbetskraft. Volontärerna får inte ha allför tunga arbetsuppgifter eller för höga krav på sig.

- I så fall försöker vi skapa avlönade jobb. De ska själva känna att det är värt att lägga ner den tid de lägger ner, säger hon.

För Emma Arlmark är inte pengarna det viktiga.

- Jag skulle ha gjort det utan lön igen för det är så roligt. Men det är klart: man kan ju inte jobba gratis för alltid.

En av Sveriges största stadsfestivaler med omkring 900 000 besökare. Tidigare kallades det Göteborgskalaset men har nu bytt till en kulturkostym, med aktiviteter från konserter till speakers corner och vattenzumba.

Kulturkalaset pågår 14-19 augusti.

Notan går på drygt 20 miljoner kronor. Hälften finansieras av Göteborgs stad, 2 miljoner kommer från Västra Götalandsregionen och resten av pengarna är från näringslivet.

ANNONS