Gratis mensskydd på skolor i Göteborg

Grundskoleförvaltningen i Göteborg har beslutat att alla skolor i kommunen ska erbjuda gratis mensskydd.
– En seger för alla flickor, säger vänsterpartiets Jenny Broman.

ANNONS
|

Samtliga grundskolor i Göteborgs kommun ska erbjuda gratis mensskydd och de ska göras lättillgängliga. Det beslutade grundskolenämnden på tisdagen, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

En del skolor i kommunen tillhandahåller redan gratis mensskydd, vilket tidigare rymts inom skolans egen budget. Tanken är att detsamma nu gäller för alla.

En som välkomnar beslutet är vänsterpartiets Jenny Broman, som har drivit i frågan i flera år.

– Det här är något som vi har kämpat för väldigt länge. Det är ungefär två år sedan som jag skrev en motion om kostnadsfria mensskydd i skolan men när det då togs upp på kommunfullmäktige så var folk inte riktigt mogna för det, även om det redan hade börjat tas beslut i andra kommuner.

ANNONS

Jenny Broman berättar att ett motargument som hon tidigare mötts av är att mensskydd inte ingår i skolans kärnuppdrag.

– Det gör inte toalettpapper heller. Jag tror att det har handlat om någon slags oförståelse för vad det innebär för flickor, framförallt för de som inte har råd. Vi vet att det finns familjer där man inte har råd med mensskydd och det leder till att man stannar hemma eller går hem från skolan när mensen kommer under dagen.

”Ibland är det politiska spelet konstigt”

Jenny Broman kallar beslutet för en självklarhet och ett steg i rätt riktning för jämställdhet, samtidigt menar hon att politikerna i grundskoleförvaltningen hittills inte sett saken på samma vis.

– Av olika anledningar har det skjutits upp. En gång för att vi använde ordet gratis, vilket tydligen var känsligt. Senast i juni vädjade jag igen och ändrade formuleringen till kostnadsfritt, men sedan fick jag inget svar.

Istället lade Demokraterna motyrkande som fick stöd från Socialdemokraterna, det som också röstades igenom på tisdagen. En av skillnaderna i förslagen är att vänsterpartiet även ville att skolor skulle informera om mensskydden när det väl fanns tillgängliga, något som inte fanns inkluderat i gårdagens beslut.

– Jag känner ändå att det är en seger. En seger för alla flickor, säger Jenny Broman.

ANNONS

Jessica Blixt (D) berättar också att motyrkandet som röstades igenom skiljer sig i frågan om hur mensskydden ska bekostas. Vänsterpartiet har velat att pengarna ska tas från centrala medel, medan förvaltningen anser att det borde tas från skolornas egen budget.

– Det var mer skillnad från början än vad det var nu. Vänsterpartiet ville säkerställa att alla elever blev informerade om var bindor fanns. Vi kände väl att det inte var nämndens uppdrag. Det där klarar skolorna alldeles utmärkt själv. Vi behöver bara kontrollera att det är likvärdigt över staden, säger hon.

Socialdemokraternas Viktoria Tryggvadottir Rolka ger sin förklaring till varför man valde att gå på Demokraternas linje.

– Vi har varit för detta hela tiden, det är givet att det ska finnas gratis mensskydd. Men informationen som vi har haft är att det redan finns. Sedan har vi undersökt saken närmare och pratat med många tjejer. Då har vi fått reda på att många inte vet om att det finns men framförallt att det inte finns överallt, säger hon och utvecklar kring beslutet:

– Det här är riktigt bra för alla tjejer som lever under patriarkala strukturer. Jag har inte riktigt förstått att det här var ett så omfattande problem för så många.

ANNONS
Kommunalråd Viktoria Tryggvadottir Rolka (S).
Kommunalråd Viktoria Tryggvadottir Rolka (S). Bild: AnnaCarin Isaksson
ANNONS