GP/Sifo: Demokraterna lika stora som Socialdemokraterna

Demokraterna är fortsatt starka i GP/Sifos lokala partisympatiundersökning. Partiet är enligt undersökningen lika stort som Socialdemokraterna med 16 procent.
– Det finns en ny stor konkurrent i Göteborg. Och Socialdemokraterna har anledning att se med oro på valet, säger Jonas Hinnfors, GP:s valexpert och professor i statsvetenskap.

ANNONS
|

När GP/Sifo släppte den lokala partisympatiundersökningen i april slog det nya partiet Demokraternas 13,9 procent ned som en bomb. I den nya mätningen, genomförd mellan 6 april och 15 maj, når partiet 15,7 procent. Det är ingen statistiskt säkerställd ökning, utan det bekräftar bilden av Demokraterna som ett parti att räkna med i Göteborg.

– Det var inte en dagslända, som plötsligt kommer och försvinner. Det verkar som att Demokraterna är på väg att etablera sig här, säger Jonas Hinnfors.

Martin Wannholt är partiledare för Demokraternas.

– Nu är det två mätningar där vi ligger stabilt i storlek med Socialdemokraterna. Det här känns jättespännande inför valet. Nu kommer vi snart gå ut med våra huvudfrågor.

ANNONS

Samtidigt finns ett förbehåll, enligt Jonas Hinnfors. Partiets politiska förslag, den politiska debatten och granskningen av densamma är ännu inte igång. Att partiet är emot Västlänken är tydligt, men utöver det har ett fåtal förslag presenterats, och hur de ska finansieras är ännu tämligen oklart.

– Folk vet att vi inte på något sätt är extremt parti, alltså finns det ingen oro. Däremot ser man att vi har börjat nå ut i de riktigt viktiga frågorna för göteborgarna, som trygghet i våra förorter, säger Martin Wannholt.

LÄS MER:POL: Här är Demokraternas politik

Även för Socialdemokraterna håller resultatet från förra mätningen i sig. Partiet ligger nu på precis samma nivå som Demokraterna med 15,7 procent. Vid förra mätningen påpekade kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) att de låga siffrorna bara var en enstaka mätning. Jonas Hinnfors säger att resultatet tyder på att läget är relativt stabilt nu, och att Socialdemokraternas stora tapp kan ha skett under hösten och vintern.

Kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) säger att hon tar siffrorna med en nypa salt.

– Det här är en webbpanelundersökning, sådana missgynnar som regel alltid Socialdemokraterna. Givetvis ska vi analysera siffrorna, men man ska inte låta sig styras av dem.

Men är du nöjd med läget?

– Jag är för fasen inte nöjd, klart vi vill ligga högre. Det är alltid roligare att ha bra siffror. Men det är långt kvar i valrörelsen och de flesta medborgare har inte uppmärksammat valrörelsen ännu. Den riktiga temperaturmätningen kommer först om ett tag. Min känsla är att vi kommer göra få betydligt bättre siffror i valet.

ANNONS

LÄS MER:Demokraterna växer – ändå vet vi nästan inget om partiet

M fortsatt största parti

GP/Sifos mätning visar även vilka partier de svarande röstar på i riksdagsvalet. På så vis framträder en bild av att det främst Moderaterna som tappar väljare till Demokraterna, enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo. Han menar att det faktum att det nu är tungt för Socialdemokraterna inte enbart beror på Demokraternas framgång.

– S har ett annat problem. Det kan röra sig om en omfördelning mellan S och V som är förhållandevis starkt, säger Toivo Sjörén.

V når 12,5 procent i GP/Sifos mätning.

Moderaterna är fortsatt Göteborgs största parti, på 19,2 procent. Det är sämre än valet 2014 då partiet landade på 22,3 procent, strax under Socialdemokraterna.

– Genom den här mätningen kan vi inte se att det pågår en kollaps för Alliansen eller de rödgröna. Den verkar redan ha skett. Då är frågan om det finns något kvar till valet som kan ändra på detta, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER:Då: Socialdemokratins flaggskepp - nu: opinionskris

Staden kan nu delas in i tre ganska jämnstora, mer eller mindre stabila, block: Alliansen, de rödgrönrosa och Västlänkenmotståndarna SD, Vägvalet och D. Inga förändringar i undersökningen är statistiskt säkerställda, utan läget i Göteborgspolitiken ser för tillfället ganska stabilt ut.

Om siffrorna står sig ser tiden efter valet ut att bli en stökig historia. Jonas Hinnfors säger att mycket hänger på hur partierna ställer sig till att samarbeta med Demokraterna. Han ser ett par alternativ: ett samarbete där de två traditionella blocken bryts, eller ett samarbete mellan Alliansen och Demokraterna.

ANNONS

– Frågan är om de andra partierna kommer uppfatta Demokraterna som en seriös samarbetspartner. Samtidigt har inte partiet den historiska belastning som SD, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER: Så vände Wannholt Göteborgspolitiken upp och ned

GP:s första valdebatt från den 24 april:

FAKTA: GP/Sifos lokala väljarbarometer

Väljarbarometern är gjord i en slumpmässigt utvald webbpanel. Den innefattar intervjuer med 1300 röstberättigade invånare i Göteborgs stad.

De tillfrågades åldrar sträcker sig mellan 18 och 79 år.

19,6 procent av de tillfrågade uppgav att de var osäkra på vilket parti de ska rösta på.

Undersökningen är gjord mellan 6 april och 15 maj i år.

ANNONS