GP:s satsning fortsätter – Guldspadevinnare till grävredaktionen

GP fortsätter att satsa på kvalificerad och grävande journalistik. Nu är det klart att den prisbelönte reportern Tobias Andersson Åkerblom förstärker GP:s grävredaktion.

ANNONS
|

Tobias Andersson Åkerblom, som arbetat på bland annat Sveriges Radios Kaliber och SVT:s Uppdrag Granskning, vann Guldspaden 2017 för den granskande reportageboken "Modeslavar" tillsammans med en kollega.

I maj tar han steget in på GP:s grävredaktion.

– Det känns väldigt spännande att komma in i en tid då GP satsar på fördjupande journalistik och att få chansen att sätta spaden i den göteborgska leran. Det finns mycket att gräva upp, säger Tobias.

Många satsningar

Göteborgs-Posten har under de senaste åren förstärkt sin redaktion flera gånger och satsat på att höja kvaliteten på många olika sätt. Till exempel har ekonomiredaktionen förstärkts, en ny grupp har skapats som specialbevakar kommunerna runt om Göteborg, några reportrar på redaktionen sysslar numera enbart med agendasättande reportage och fördjupningar. Nu blir alltså själva grävredaktionen större och består i fortsättningen av tre reportrar.

ANNONS

– Tobias har visat att han är en av Sveriges bästa grävare och det är glädjande att våra läsare snart också kommer att kunna ta del av hans journalistik. Antalet digitala prenumeranter växer kraftigt och vi ser väldigt tydligt att det är just fördjupning och kvalitativ journalistik våra läsare vill ha, säger Christofer Ahlqvist, chefredaktör på Göteborgs-Posten.

Den senaste stora granskningen på GP handlade om hur djurrättsterrorn blev det största hotet mot bönderna, en granskning som fått ett enormt genomslag i den svenska debatten.

Vad är då egentligen en grävande reporter? Från Tobias Andersson Åkerblom lyder svaret så här:

– Kärnan i yrket handlar om att avslöja missförhållanden och utkräva ansvar. För att kunna göra det måste man gå till botten med frågor och söka svar på hur saker egentligen ligger till. I snabbare nyhetsförmedling nöjer man sig ibland med att endast redovisa olika parters påståenden och sedan gå vidare, en grävande reporters uppgift är att försöka ta reda på vad som är sant. Ofta är historien en annan än bilden som målas upp utåt.

Specialintresse för Kina

Förutom en mängd olika granskande och avslöjande reportage i bagaget har 32-årige Tobias även ett speciellt intresse för Kina och pratar flytande kinesiska.

ANNONS

– Jag började läsa kinesiska redan på gymnasiet och åkte som 19-åring till Shanghai som utbytesstudent. Sedan dess har jag rest regelbundet till landet, bott där i sammanlagt nästan tre år och både studerat och arbetat där. Det som fångade mig från början var det som kanske är den största politiska och ekonomiska förändringen som pågår just nu i världen, Kinas snabba förändring från fattigt land till global stormakt. Det är också något som jag hoppas få möjlighet att undersöka närmare från ett västsvenskt perspektiv.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS