GP släpper en ny podd om polismordet i Biskopsgården

Vad hände egentligen dagen då en polis sköts till döds i Biskopsgården? Det och mycket mer får du svar på i nya podden GP Dokumentär.
– Vi har varit på plats i Biskopsgården, gått igenom hela utredningen och varit med på rättegången där vi hör starka vittnesmål från familjen, säger Linnea Svensson, ljudredaktör på GP.

ANNONS
LocationBiskopsgården|
|

18 november lanserades GP Dokumentär och i de första avsnitten som släpps följer vi polismordet i Biskopsgården. Första avsnittet handlar om mordnatten den 30 juni i år då polisen Andreas Danman sköts till döds.

– För oss kändes det helt naturligt att göra en poddserie om denna tragiska och historiska nyhetshändelse. Vi har genom vår prisbelönta granskande podd Systrar märkt att det finns en efterfrågan hos publiken för bra kvalitetsjournalistik även i ljudformat, säger Louise Sandborg, nyhetschef på GP.

LÄS MER:Starka känslor när mördade polisen Andreas Danmans kollegor vittnade i rätten

”Stor händelse som berör”

I poddens första avsnitt får man höra berättelser från poliskollegor och ett vittne som såg den misstänkte polismördaren strax efter att skotten avlossats.

ANNONS

– Vi kommer att gå igenom vad som hände från att Andreas Danman började sitt arbetspass på eftermiddagen till att han blev skjuten senare samma dag, säger GP:s ljudredaktör Linnea Svensson som håller i satsningen.

Hur föddes idén?

– Jag ville veta hur och varför det här kunde hända. Det var en enormt stor händelse och tragedi som jag kände att vi borde ta ett större grepp om, säger hon.

LÄS MER:Åklagaren yrkar på minst tio års fängelse för polismordet i Biskopsgården

Dokumentären om polismordet kommer att vara uppdelad i flera avsnitt där lyssnarna även får träffa Hector Valeria. Han är en eldsjäl i Biskopsgården som kämpar för ungdomarna där genom att driva fotbollslaget ”Solväders FC”.

– Vi har även gått igenom hela utredningen och varit med under rättegången där vi bland annat hör starka vittnesmål från familjen, säger Linnea Svensson.

Poddsatsningar viktigt för GP

Tanken är att GP Dokumentär framöver ska följa stora händelser som är nära människor i Västsverige.

Hur viktigt är poddar för GP?

– Vi satsar på ljud. Redan nu läser vi regelbundet in flera av våra skrivna reportage så att man kan lyssna på dem. Vi producerar ett nyhetssvep varje vardagsmorgon, vi gör sportpodd och vi planerar ytterligare en säsong av historiepodden Brôta på med Kristian Wedel och Ina Lundström, säger Louise Sandborg.

ANNONS

Fredagen den 19 november faller domen mot den 17-åring som misstänks för mordet på en polis i Biskopsgården.

Avsnitten om ”Polismordet i Biskopsgården” kommer att släppas med start torsdag den 18 november.

HÄR kan du prenumerera på podden på Spotify.

HÄR kan du prenumerera på podden på Apple Podcaster.

HÄR kan du prenumerera på Podden på Acast.

Eller lyssna på alla avsnitt i artikeln nedan:

LÄS MER:Misstänkte polismördaren: ”Jag var i Frölunda och chillade”

LÄS MER:Misstänkte polismördaren: ”De dödar varandra utan anledning”

LÄS MER:Mammans oro före polismordet – trodde att sonen skulle användas för morduppdrag

LÄS MER:Gängkriminell hotade polis – dagarna efter polismordet

ANNONS