GP listar 17 härliga badplatser i Göteborg

ANNONS
|

På lördagen kommer solen värma upp Göteborg till 25 grader efter lunch.

- Det ska passera skurar på förmiddagen men det går inte att se om de landar precis i Göteborg eller om de hamnar i Landvetter, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

När det är ett riktigt högtryck har Västtrafik resurser att sätta in så att extra många fordon går till populära badplatser. Det är inget de planerar i förväg utan trafikledningen märker när det är mycket folk som ska till badplatserna.

- Då kommer det inte fler turer utan vi sätter in fler fordon. Det ska finnas resurser att plocka, säger Ingela Schönning på Västtrafiks presstjänst.

ANNONS

Efter lunch på lördagen blir det alltså soligt. Och vare sig man gillar att bada naken eller vill vistas bland mycket folk finns det en strand för alla i stan.

1. Surtesjön. En stor insjö med bryggor, sandstränder, klippstränder, plana gräsytor och iordningställd grillplats.

Buss 75 eller 77, hållplats Persiljegatan.

2. Stora Mölnesjön. En skogssjö där det går att bada från både strand, klippa och brygga.

Buss 76, hållplats Fjällbruden.

3. Lilleby. Vidsträckta klippstränder, liten sandstrand, brygga och badstegar. Det finns också kiosk och hopptorn.

Buss 23, hållplats Lillebybadet.

4. Sillvik. Bad från strand, klippor, bryggor och stegar. Inte långt borta ligger Sillviks naturreservat.

Buss 25 till Lillebyvägen och byt till buss 23 till hållplats Sillvik.

5. Bergsjön. En skogssjö med klippstränder, bryggor och hopptorn. Vid sjön finns också en grillplats.

Spårvagn 7 eller 11 till Komettorget eller buss 56 eller 58 till Atmosfärgatan.

6. Härlanda tjärn. Badsjö med gräsytor, sandstrand och bryggor. Det finns kafé, kiosk, grillplats och lekplats. Vid stranden finns också utomhusdusch och grillplats.

Buss 17, hållplats Spåntorget.

7. Delsjöbadet. En gräsbacke leder ned mot en sandstrand. Bad från klippor och bryggor. Kafé och kiosk finns. Vid badplatsen finns lekplats, grillplats och beachvolleyplan.

Spårvagn 5, hållplats Töpelsgatan.

ANNONS

8. Saltholmen. Bad från klippor, det finns badstegar. På södra delen håller naturisterna till. Det finns kiosk på vägen från hållplatsen.

Spårvagn 9 eller 11, hållplats: Saltholmen.

9. Fiskebäck. Klippstrand med närhet till kiosk och kafé. Det finns också brygga, badstegar och lekplats.

Buss 97, hållplats Fiskebäcks småbåtshamn.

10. Gan let . En liten strand, klippor och badstegar. I området finns betesmarker, strandängar, våtmarker och bergspartier.

Buss 94, hållplats Halleskärsgatan.

11. Bratten (Styrsö). Bad från stranden, badstegar eller brygga. Vid färjeläget finns kiosk, servering och duschar. Vattnet är strömt i farleden.

Spårvagn 9 eller 11 till Saltholmen, gå till färjan och åk till Styrsö Bratten.

12. Uttervik (Styrsö). En liten strand och en badholme med bryggdäck och badstegar. Det finns också trampolin.

Spårvagn 9 eller 11 till Saltholmen, gå till färjan och åk till Styrsö Tången.

13. Näset. Ett populärt bad med en långgrund sandstrand omgiven av klippor. Här finns betongdäck, bryggor och badstegar. Det finns också lekplats, kiosk, servering, badvakt och reception.

Buss 92 eller 94, hållplats Näsbovägen.

14. Smithska udden. Vidsträckt klippområde med stränder och gräsytor. Bryggor, badstegar och lekplats finns. Naturisterna håller till på "Smittens" sydvästra del "Rälsen".

ANNONS

Buss 94, hållplats Näsbovägen.

15. Askimsbadet. En omtyckt långgrund sandstrand med stora gräsytor. Här finns kafé, bangolf, volleybollplan och grillplatser. På stranden finns två lekplatser, beachvolleyplan och utomhusdusch. I närheten ligger även badplatsen Hovås.

Buss 80 och 89, hållplats Askimsbadet

16. Stora Amundön. Bad i ett mångskiftande landskap. Det finns badstegar. Naturisterna håller till på sydvästra udden. Glöm inte matsäcken det är långt till närmaste kiosk och till kollektivtrafiken.

Buss 58, hållplats Brottkärr.

17. Billdal. En liten sandstrand, brygga och badstegar.

Buss 80 eller 89 till hållplats Billdal.

I närheten av Billdal finns även badplatserna Killingsholmen och Lindås.

Göteborgs hamnområde, i hamnområdet ingår bland annat Röda Sten och Sannegårdshamnen. Man får heller inte bada i Fiskebäcks fiskhamn, småbåtshamnarna vid Arendal, Långedrag och Saltholmen. Badförbud finns även i Fattighusån, Lärjedammen och hamnkanalerna i Mölndalsån, Säveån, Lärjeån och i Göta älv utanför hamnområdet.

Bokbussen kommer till Askimsbadet och Delsjön alla badvänliga vardagar mellan 10-16 fram till 10 augusti. Nu på sommaren har bokbussen utöver sitt vanliga utbud extra mycket pocket, serier och tidskrifter. Det räcker att ta med legitimation i fall man saknar bibliotekskort. Det går bra att lämna tillbaka det man lånar på något av Göteborgs bibliotek.

Det finns inga badplatser i Göteborg som är helt anpassade så att de är tillgängliga för funktionsnedsatta. Men tre badplatser är delvis tillgänglighetsanpassade. Det är Härlanda tjärn, Askimsbadet och Sillvik.

Det finns handikapptoaletter på elva badplatser i Göteborg:

Billdal, Stora Amundön (vid bron), Askimsbadet, Näset, Smithska udden, Lilleby, Sillvik, Delsjöbadet, Härlanda tjärn, Styrsö Uttervik och Styrsö Bratten.

ANNONS