Göteborgspolis anmäler 300 IS-svenskar

Göteborgspolisen Ulf Boström, som är fullmäktigeledamot för Demokraterna, anmäler 300 IS-svenskar för medhjälp till mord.
– Vi ser att vår lagstiftning är fullt tillräcklig för att döma de som har begått brott, säger han.

ANNONS
|

Det var i fredags som en polisanmälan för medhjälp till mord mot 300 svenska islamistiska extremister som anslutit sig till terrorstämplade grupper lämnades in till Riksåklagaren och Rikspolischefen, vilket Expressen var först med att rapportera.

Enligt anmälan, som GP har tagit del av, har polisen och experter hittat lagstöd i för att kunna inleda förundersökningar. Enligt anmälarna har de islamistiska extremisterna begått brott enligt 3, 4 och 6 kapitlen i Brottsbalken och Lagen (2014:406) om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

En av personerna bakom anmälan är Ulf Boström, integrationspolis i Göteborg, och fullmäktigeledamot för Demokraterna.

ANNONS

– Det är oerhört viktigt att vårt land nu gör upp ordentligt med extremisterna och att vi använder våra lagar vi har. Vår lagstiftning är fullt tillräcklig för att döma de som har begått och varit medhjälp till brotten, säger han.

"Sverige har inte agerat"

Också Jan Hägglund, Arbetarpartiet i Umeå, Edward Nordén, Medborgerlig samling, och terrorforskaren Magnus Norell står bakom anmälan.

"Dessa 300 individer har på IS-kontrollerat område blivit accepterade och välkomnade av företrädare för IS och därmed både visat sin lojalitet till terrorgruppen samt verkat för IS fortsatta existens och utvidgande av territorium." står det i anmälan.

Enligt anmälarna fanns det möjlighet att starta en förundersökning redan 2017 eftersom polismyndigheten då fick kännedom om de 300 personerna Säpo dokumenterat.

"Vi konstaterar, att Sverige inte har agerat på något sätt för att ställa de individer till svars som frivilligt stött och hjälpt IS att både expandera sitt territorium och bibehålla kontrollen däröver. Härvidlag är det egalt på vilket sätt detta stöd har skett." står det vidare.

"Människor är rädda"

I sitt jobb som polis har Ulf Boström kommit i kontakt med yazidier, kurder, kristna grupperingar och muslimska föreningar som har flytt från IS.

– Det sorgliga är att när Sverige inte gör något åt situationen så växer de våldsbejakande islamistiska grupperingarna, de utövar tryck här i Sverige mot de som har något att berätta om situationen, säger Ulf Boström.

ANNONS

Enligt anmälan vill målsägandena vara anonyma. Ulf Boström säger att människor är rädda att berätta vad de har varit med om och om vad IS har gjort.

– Jag har fått fem, sex berättelser skrivna på arabiska nu. Jag ska få ett antal till från människor som har tagit mod till sig, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS