Göteborgshusen som kan utses till Sveriges fulaste

Sveriges fulaste byggnad 2017 ska koras för andra året i rad. Det är Arkitektupproret som ligger bakom det så kallade "Kasper Kalkon-priset" och bland de nominerade i år finns två byggnader i Göteborg. – Det är bara att kasta en pil på en Göteborgskarta så hittar man en ful byggnad, säger Albert Svensson, vice ordförande i Arkitekturupproret.

ANNONS
|

Den 28 november delas Sveriges Arkitekter ut Kasper Salin-priset, som är Sveriges mest välkända arkitekturpris.Samma dagkoras även vinnaren av Kasper Kalkon-priset som en motpol. Det priset går till Sveriges fulaste byggnad istället och anordnas av nätverketArkitekturupproret.

– Det byggs bara fula hus. Det skulle kunna byggas vackert och det har byggts vackert. Men istället bygger vi oharmoniska moderna byggen, sägerAlbert Svensson.

Två Göteborgshus bland de nominerade

Det är andra året i rad som priset delas ut. Förra året var "Studio 1"på Allmänna vägen i Göteborg nominerad, men i år har tvåbyggnader i Göteborg chansen att vinna det kanske inte så åtråvärda priset. Det var GöteborgDirekt som var först med att uppmärksamma detta.

ANNONS

Bland de nomineradeär JM:s nybygge”Light Factory Nova" som ärett lägenhetshus längs Mölndalsvägen.

– Det är ofantligt fult. Det utmärker sig i sin fånighet, sägerAlbert Svensson om bygget.

Martin Svahn, som är regionchef på JM region Väst, tar inte illa vid sig av byggets nominering.

– Det är inget som tynger mina axlar.Arkitekturupproret vill skapa en debatt om arkitektur och är kritiska till modern arkitektur. Studio 1 som var nominerade till priset förra året vann samma år Kasper Salin-priset, så man kan nästan vända på det och se nomineringen som hedrande.Det handlar mycket om tycke och smak, säger Martin Svahn.

Nominerad till prisetär även "Park49" som är ett kontorshus inärheten avUllevi. Det är byggd av Skanska som marknadsför det som ett"Grönskande kontorshus i centrala Göteborg". Men inte heller den byggnadenfallerAlbert Svensson i smaken.

– Det är modernistisk banalt, en glaslåda med solskydd. De har försöktgöra något roligt av en formidésom det inte går att göra något av, sägerAlbert Svensson.

"Ofattbart så mycket fult sombyggs i Göteborg"

Det är de omkring 26000 medlemmarna i Arkitekturupprorets Facebook-grupp som har fått komma med förslag på byggnader ochArkitekturupproret som har sedanvalt ut tio nominerade som medlemmarna får rösta på. Atten femtedel, två av tio, av de som är med i tävlingen finns i Göteborg förvånar inte Albert Svensson speciellt mycket.

ANNONS

– Det ärofattbart så mycket fult sombyggs i Göteborg. Det är bara att kasta en pil på en Göteborgskarta så hittar man en ful byggnad, säger Albert Svensson.

Men det finns inte bara fula byggnader Göteborg, tycker han.Sahlgrenska huset och Sjöfartsmuseet Akvariet, nämner han som exempel, samt hela Kungsladugård, Haga och Vasastan. Hans förhoppning är egentligenatt Kalkon-priset inte ska delas ut alls.

– Vi hoppas att vi får dela ut ett finpris så småningom. Målet är det inte ska behövas dela ut ett fulpris. Att det ska byggas finare hus. Jag skulleälska att dela ut ett till vackraste, säger han.

De här är nominerade till Kasper Kalkon-priset​2017

1. Tillbyggnaden till Skissernas museum i Lund (Elding Oscarson)

2. ”Light Factory Nova” i Göteborg (JM)

3. Malmö saluhalls rostparasit (Wingårdhs arkitektkontor)

4.Kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad (Skanska)

5.Kontorskolossen i Umestan i Umeå (Wingårdhs arkitektkontor)

6.”Magasinet 1” i Vallastaden (Stina Malm, Norlander Arkitektur)

7. Rostlådorna på Nya Torget i Norrköping(Semrén & Månsson)

8.”Kajalen” i Kalmar (Kalmarhem)

9.”Elite Hotel Carolina Tower” i Hagastaden, Solna (Reflex / Skanska)

10.”Park49” i Göteborg (Skanska)

Källa: Arkitekturupproret

ANNONS