Göteborgs Stadsmission samlar in balkläder till studenter

Snart är det studenttider med glada och festsugna studenter. Men det innebär inte fest och glädje för alla. Många kan inte delta för då familjen inte har råd. För att stötta dessa personer samlar Göteborgs Stadsmission in bal- och finkläder till vårens studenter.

ANNONS
|

Om några få månader fylls skolgårdarna av glada studenter. Det är en tid av fest, glädje och fina kläder. Men att köpa och hyra finkläder till studenten kostar mycket pengar, något inte alla familjer har. Därför samlar Göteborgs Stadsmission in studentkläder, så att de som har det tufft ekonomiskt kan vara med på den stora dagen, precis som sina vänner.

Främst behöver de kostymer och balklänningar, då de är svåra att låna, för ofta passar de inte, säger Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs Stadsmission. Men de önskar också skjortor, vita studentkläder, skor, accessoarer som till exempel slipsar, flugor, smycken, hårspännen och handväskor.

ANNONS

Anledningen till att de samlar in kläder till studenter är för att minska deras oro inför studenten och motarbeta utanförskapet.

– Det är en viktig tid för en student, något många planerar och ser framemot. Ofta är hela familjen inblandad, man planerar tillsammans – som vilka som man ska bjuda och vad man ska ha på sig. Det är mycket förväntningar, säger Eva Barron.

Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs Stadsmission, säger att de allra flesta vill delta i studenten, men alla inte har råd. En del unga säger då att de inte är intresserade, för att skydda sina familjer.
Eva Barron, metodutvecklare på Göteborgs Stadsmission, säger att de allra flesta vill delta i studenten, men alla inte har råd. En del unga säger då att de inte är intresserade, för att skydda sina familjer. Bild: Kajsa Carlsson

De allra flest vill ju delta i studenten, enligt Eva Barron. Men det finns de som känner oro inför firandet, för att familjen inte har ekonomisk möjlighet att vara en del av det.

– En del studenter löser det genom att säga till sina föräldrar att de inte är intresserade av festligheterna som balen, studentmössan och firandet hemma. Det är av lojalitet mot familjen. Då man vet att de inte har råd.

Eva Barron menar att det är bra att de får balklänningar, för ofta har personer runt familjerna samma ekonomiska problem, då kan någon annan låna den nästa gång.

Delar ut studentkläder under påsklovet

När Stadsmissionen fått in finkläderna kommer de ha bokade event under påsklovet för de som behöver studentkläder. Hur många unga de kan hjälpa, beror på hur mycket kläder de får in. Men allt som är helt, rent och i ungdomars smak vill de få ut till dem.

ANNONS

– Förhoppningsvis blir det ett fint utbud så de kan gå runt och titta och välja. Volontärer kommer att finnas på plats för att hjälpa dem, och ge smakråd.

Under eventen kommer det också att finnas en sömmerska på plats som ser till att kläderna sitter perfekt.

Senast de arrangerade detta kom det hela familjer, så det blev ett trevligt event, berättar Eva Barron.

– Vi gör det så trevligt som möjligt för man vill inte söka hjälp hos Stadsmissionen i första hand, utan det gör man när det inte finns några andra vägar kvar. Därför vill vi att de ska gå därifrån med en fin känsla.

Hon var själv med förra gången och berättar att det var riktigt roligt, och att folk varit generösa, så de hade ett stort utbud. Hon minns många familjers glädje när de hittade fina kläder till de unga.

– De lämnar med hopp, förväntan, och är glada över att det löst sig. Vi får många sms och mejl där de uttrycker tacksamhet.

Här kan man lämna in bal- och studentkläder

Insamlingen pågår mellan 27 mars och 5 april.

Man kan då lämna in kläderna i Stadsmissionens second handbutiker.

De finns i Alelyckan, Alingsås, Angered, Arkaden, Bellevue, Frölunda, Kungsmässan, Stigbergstorget, Svingeln.

Den 4-5 april klockan 16-18.30 tar de också kläder emot på Drottninggatan 33, Göteborg.

LÄS MER:Jens hittade mening i arbetet med Göteborgs Stadsmission

LÄS MER:Julklappsvagnen samlade in gåvor till stans utsatta barn

LÄS MER:Larmet från Göteborgs stadsmission: Barnfamiljer har inte råd med mat

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS