Byggnation av kontorsbyggander vid Götaälvbron. På bild syns Regionens hus, påfarten till nya Hisingsbron, Kvarteret Platinan med flera.
Byggnation av kontorsbyggander vid Götaälvbron. På bild syns Regionens hus, påfarten till nya Hisingsbron, Kvarteret Platinan med flera. Bild: Anders Ylander

Göteborgs stadsbyggnad prisas – utsedd till årets kommun

Göteborgs stad har utsetts till årets kommun 2020 på Fastighetsgalan. Juryns motivering: Den höga byggtakten och storleken på miljardsatsningar inom stadsplanering.
– Detta är ett kvitto på att vi i alliansen har gjort ett gott jobb, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS
|

På onsdagen arrangerades Fastighetsgalan, den här gången helt digitalt. Varje år delas priset Årets Kommun, ett slags prestigepris som handlar om ekonomisk tillväxt, inflyttning men framför allt stadsutveckling.

I år var Uppsala, Sundbyberg och Göteborg nominerade till priset. I slutändan blev det just Göteborg som tog hem priset.

LÄS MER:Så ska Volvo Cars och Göteborgs stad minska antalet bilar i staden

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) på rådhuset i Göteborg.
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) på rådhuset i Göteborg. Bild: Mia Höglund

Motiveringen bakom handlade bland annat om Göteborgs höga byggtakt och att de kommande jätteinvesteringarna i staden ligger på rekordnivåer.

Det handlar bland annat rör det sig om tågtunneln Västlänken, nya Hisingsbron, Marieholmstunneln, tiotusentals bostäder som ska byggas de närmsta åren med mera.

– Det är mycket roligt och jag tycker det är ett kvitto på att vi i alliansen har gjort ett gott jobb under de år vi har styrt här. Trots att vi är i den värsta krisen sedan 30-talet fortsätta vi att investera i Göteborg. Nu uppmärksammas det nationellt och jag tycker det naturligtvis är roligt att vi får det här erkännandet, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS

Men skördar ni inte frukten från de satsningar som det rödgröna-styret gjorde under förra mandatperioden?

– Jo, men samtidigt skulle man kunna säga att om man hade varit ängslig när vi kom in i coronapandemin så skulle vi börja avbryta och lägga ner saker. Det finns starka krafter i Göteborg som vill att vi ska sluta investera – vi tycker tvärtom.

LÄS MER:Göteborg är den näst smartaste staden i världen

”Ser det inte som slöseri”

– Vi ser helt avgörande på att vi fortsätter investera och alliansen har en finansiell plan på hur det ska gå till. Det är inget som något annat parti har lyckats upp visa. Jag tycker snarare att alliansen hanterar den här frågan på många sätt.

Motiveringen hyllar bland annat Göteborg för att det görs investeringar som ligger på rekordnivåer. Just alla kostsamma projekt i Göteborg är ju inte något som är helt okontroversiellt?

– Jag förstår inte riktigt den argumentationen. Vi är en stad i tillväxt och vi har en eftersatt infrastruktur, framförallt på den sociala sidan med bostäder, skolor och så vidare. Klart att vi behöver investera för att hantera en ökad befolkning.

– Jag ser inte det som slöseri, utan en sak som göteborgarna förväntar sig av oss. Det måste vi i politiken leverera och vi i alliansen har en fullt finansierad plan för hur det ska gå till.

ANNONS

LÄS MER:Siesjös kritik mot nybyggda lägenheterna i Bostad 2021

Om priset Årets Kommun

Priset Årets Kommun handlar inte bara om stark ekonomisk tillväxt eller inflyttning, utan premierar även kommuner som arbetat hårt med stadsutveckling, och för att locka till sig nya byggprojekt inom både bostads- och den kommersiella sektorn. Nomineringarna görs av World in Propertys läsare, som väljer ut kommuner som sticker ut lite extra.

Juryns motivering: ”Det här priset går till en kommun som sedan årsskiftet gjort forsknings- och utvecklingsinvesteringar i näringslivet på hela 41 miljarder. Detta har i sin tur lett till en väldigt hög sysselsättningstakt. samtidigt som byggtakten och framtida investeringar ligger på rekordnivåer i dag. Kommunen har också tagit emot flera internationella utmärkelser för sitt arbete med hållbarhet och är en av de ledande kunskapsregionerna i Sverige”.

Källa: TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS