Henrik Karlsson är förvaltningsdirektör för inköp- och upphandling.
Henrik Karlsson är förvaltningsdirektör för inköp- och upphandling. Bild: Mia Höglund

Göteborgs stad varnar för pandemins profitörer

Göteborgs kommun har fått flera signaler från förvaltningarna om att företag och personer kontaktat kommunen för att sälja testkit för covid-19 och munskydd som inte är godkända. Nu har inköp- och upphandlingsförvaltningen skickat ut en varning till resten av kommunen.
– Det är så osmakligt att det är svårt att finna ord, säger Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör för inköp- och upphandling.

ANNONS

Inköp- och upphandlingsförvaltningen har skickat ut ett mejl till stadens samtliga förvaltningar:

”I tider som dessa finns det alltid personer och företag som försöker utnyttja situationen. Förvaltningen inköp och upphandling har fått signaler om att det finns verksamheter i staden som blivit kontaktade av försäljare av bland annat munskydd som inte är godkända att skydda mot smitta och handdesinfektionsmedel till hutlösa priser. Det finns säkert fler exempel som vi inte känner till.”

Kan vara utrustning som inte är säker

Nu pågår ett arbete för att utröna hur utbrett det här är, enligt Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör för inköp- och upphandling.

– Det har varit mycket rykten och här känner vi att vi behöver samla information. Vi har nåtts av två olika rykten från olika delar av staden. Det låter som seriös information men vi behöver ta reda på mer om vad det här är för erbjudanden och vilken leverantör det handlar om, säger han.

ANNONS

Dels handlar det om företag som vill sälja andningsskydd och dels företag som påstår att de har provtagningskit för covid-19 till salu.

– Det är sådant vi ställer oss väldigt frågande till. Hur en leverantör snabbt fått fram, eller ha i lager, produkter som är godkända för de här ändamålen? Det låter för bra för att vara sant. Vi har jättebra dialog med vår stora leverantör och de har svårt att tillgodose det behov som idag finns i Sverige. Att det då skulle finnas små leverantörer som då plötsligt hittar godkända produkter i sina förråd, det låter osannolikt. Det behöver vi vara väldigt vaksamma på ute i organisationen så att man inte går på det.

20 cl handsprit – för 549 kronor

Att betala ockerpriser är en sak, men den stora farhågan är att kommunens personal använder utrustning som inte är säker, enligt Henrik Karlsson.

– Det är en sak att bli lurad på pengar men att använda produkter som inte är säkra, det är mycket allvarligt. Det vill vi definitivt inte ska förekomma.

Om den nu är så att det finns företag som ser den kris inom det offentliga, i spåren av coronapandemin, som ett tillfälle att sko sig – vad tänker du om det?

ANNONS

– Det är så osmakligt att det är svårt att finna ord. Men än så länge får vi säga att det är obekräftade rykten och vi samlar in information så att vi kan hjälpas åt i stan att stoppa det.

GP har varit i kontakt med en medarbetare på en skola i Göteborg. De försökte för några dagar sedan köpa in handsprit, men lyckades avbryta ordern när de insåg att varje flaska, som rymmer 20 centiliter, kostade 549 kronor. De 48 flaskorna skulle sammanlagt ha kostat 26 352 kronor.

– Vi avbröt ordern och lyckades till slut avbryta alltihop. Det är ett jävla ofog, det är vad det är, säger medarbetaren till GP.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS