Göteborgs stad vann fakturafajten – måste ändå betala 25 miljoner

I flera års tid har Göteborgs stad vägrat betala regionens fakturor för utskrivningsklara patienter som inte lämnat sjukhuset.
Nu har parterna kommit överens. Göteborgs stad får rätt i sak – men måste ändå betala 25 miljoner för fakturor som de aldrig borde ha fått.

ANNONS
|

I flera års tid har man försökt lösa tvisten om det växande berget av fakturor från Västra Götalandsregionen till Göteborgs stad. Fakturorna skickas ut när kommunen inte lyckas ordna med exempelvis plats på ett korttidsboende efter att en patient är färdigbehandlad.

Regionen kräver 10 500 kronor per vårddygn för patienter som blivit kvar på sjukhuset mer än tre dygn. Men Göteborgs stad har vägrat betala merparten av fakturorna, med hänvisning till att regionen inte följer lagstiftningens krav på att kalla till en samordnad planering för den utskrivningsklara patienten.

Göteborgs stad tolkade lagstiftningen rätt

Till slut har högen med obetalda fakturor vuxit till cirka 100 miljoner kronor, enligt Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i VGR.

ANNONS

– Det är klart att detta var ett oönskat läge. Vi har haft lite olika syn på arbetssätt och hur vi skall jobba rent praktiskt utifrån lagstiftningen, säger hon.

Nu har parterna till slut lyckats enas om en lösning. Göteborgs stad får rätt i sak, vilket innebär att det är primärvården, det vill säga vårdcentralerna, som ansvarar för att kalla till en samordnad planering för de patienter som behöver fortsatt stöd efter utskrivningen.

Om vårdcentralen inte gör det inom tre dagar efter att patienten bedömts som utskrivningsklar så slipper kommunen betala för de efterföljande vårddygnen.

– Vi har landat i att det sätt som vi jobbar på inom Göteborgs stad är det som följer lagstiftningen och att regionen har ett litet förändringsarbete att göra för att kunna möta upp det, säger Babbs Edberg, förvaltningsdirektör för äldre samt vård och omsorgsförvaltningen, Göteborgs stad.

VGR betalar 75 procent – kommunen 25 procent

Men för att börja på ny kula behöver man bli av med det gamla fakturaberget. Parterna har kommit överens om att dela på kostnaden: VGR betalar 75 procent och Göteborgs stad betalar 25 procent.

– Vi såg att det fanns en gemensam väg framåt och då var det en pragmatisk ingång från oss båda parter för att lösa det historiska på ett enkelt sätt, säger Karin Looström Muth.

ANNONS

Göteborgs stad fick alltså rätt i att fakturorna från regionen var felaktiga – men de kommunala skattebetalarna måste ändå betala en fjärdedel. Babbs Edberg förklarar det med att kommunen brast i kommunikationen med regionen.

– Vi ändrade arbetssätt i staden utan att ha en tydlig dialog med regionen först, det borde vi ha gjort annorlunda. Därför tycker jag att vi ska kliva in och ta en del av ansvaret för fakturorna, säger hon.

Tungt ansvar för vårdcentralerna

Nu väntar det stora gemensamma arbetet med att skapa en bra, sammanhållen vård för den växande gruppen äldre, där mer vård ska ske i hemmet eller inom primärvården.

– Det är en stor utmaning och det går lite upp och ner, men just i dag har vi inga patienter väntande på sjukhus utan vi klarar av att möta dem som har behov av det, säger Babbs Edberg.

För regionen gäller att tillämpningen av lagstiftningen och gällande riktlinjer kommer att användas i samarbetet med alla kommuner, inte bara Göteborgs stad.

– Det är klart att vi ska följa lagen och tillämpa gällande riktlinjer i alla kommuner, säger Karin Looström Muth.

Det är ett tungt ansvar som läggs på primärvården. Har ni fått ut information om det till alla vårdcentraler?

ANNONS

– Ja, det pågår samtal hela tiden. Vi jobbar kontinuerligt med det.

LÄS MER:Fakturor för 42 miljoner på hög – Göteborgs stad vägrar betala

LÄS MER:Vård och operationer blockeras när patienter inte kan skrivas ut

LÄS MER:Hyresgäster tog färdtjänst från äldreboendet i Annedal till politikerna

ANNONS