Göteborgs nya utegym ska öka pulsen

ANNONS
|

– Vi hade bara tänkt att springa hit och testa gymmet, men när vi såg att de körde gruppträning så hakade vi på. Vi började med att göra fel, men sen instruerade de oss och då flöt det på bra, säger Jesper Widén, 50, som bor i närheten.

Även Jespers son, Daniel Widén, 11, uppskattar utomhusträning. Av de tio stationer som ingick i cirkelträningen gillade han bänkpressen allra mest.

– Jag kommer komma hit igen. Jag tränar både break dance, street dance och parkour, och kommer kanske träna här varannan vecka, säger Daniel Widén.

Tanken är att gymmet ska kunna aktivera hela kroppen, från lårmusklerna till axlarna. Exempelvis går en övning ut på att lyfta en stock, av valfri tjocklek, över huvudet. En annan handlar om att träna balansen.

ANNONS

Just variationen av redskap och den plana marken är något som Åsa Lindqvist uppskattar. Hon är medlem i Rullgruppen Göteborg, en förening som anordnar motionsträning för personer i rullstol.

– Detta är fantastiskt, helt klart bättre än förväntan. På utegymmet i Kviberg är marken full av träflis, vilket gör att vi inte kan åka där. Det märks att man har tänkt på personer med funktionsvariationer, säger hon, samtidigt som hon plockar upp ett av träningsrepen från marken.

Aldrig för sent att börja träna

Invigningsdagen var fullspäckad med aktiviteter. Bland annat genomförde Frölunda Indians juniorer ett träningspass och efter det förklarade hjärtläkaren Mats Börjesson att det aldrig är försent att börja träna.

För den som gärna vill testa på utegymmet hålls en öppen introduktionsdag den 28 oktober klockan tio.

– Varje säsong kommer vi under ett antal lördagar låta våra personliga tränare att visa hur man använder redskapen. Det kommer också att finnas skyltar vid varje station som talar om hur man gör övningen på rätt sätt. Det är många som löptränar i Slottsskogen och därför är detta en perfekt plats för ett utegym, säger Camilla Wikander, personlig tränare på Göteborgs stads Idrott och förening.

Även om det mesta var på plats under invigningen, så kommer ytterligare träningsmaskiner att installeras.

ANNONS

– Det kommer även tillkomma romerska ringar, traktordäck, mer grönt och fler bänkar. Det ska vara möjligt för även äldre att komma hit och slå sig ner. Att bara komma utanför ytterdörren är ju motion i sig, säger Annika Svensson, verksamhetsutvecklare på Göteborgs stad.

ANNONS