Göteborgs moské: "Vår uppgift är att lugna"

ANNONS
|

Mohammad El-Alti beskriver dådet i London som förskräckligt.

– Det är ytterligare ett bevis på att terrorn drabbar alla människor, oavsett bakgrund och religionstillhörighet. Väldigt tragiskt, säger han.

Utbrett säkerhetstänk

Sedan moskébränderna i Eskilstuna, Eslöv och Avesta för tre år sedan har Göteborgs moské löpande kontakt med polisen. Genom muslimska föreningar samarbetar man med moskéer i andra delar av landet i säkerhetsfrågor. Mohammad El-Alti har blivit van vid att diskutera frågor om hot och våld.

– Vi har fått rutin i att kunna hantera detta. Det känns tråkigt att hamna i det igen, att våra medlemmar ska behöva diskutera det, säger han.

ANNONS

Just nu pågår Ramadan, den muslimska fastemånaden. Högtiden avslutas på söndag, med festen Eid al-fitr. Efter terrordådet i London tror Mohammad El-Alti att många av moskébesökarna kommer att vara oroliga.

– Alla människor påverkas ju av detta på ett eller annat sätt. Det kommer säkert att komma frågor från våra medlemmar, säger han.

Många kritiska mot rapportering

Mohammad El-Alti var inte på plats i moskén under gårdagen, men såg många reaktioner på attacken i London på sociala medier. Många riktade kritik mot medias rapportering om dådet. Dels menade man att attentatet fått betydligt mindre uppmärksamhet än andra terrorbrott. Kritik riktades även mot de medier som inte velat kalla attentatet för ett terrorbrott.

– Trots att det bara är muslimer som drabbats pratar många om att det kan vara en "ensam galning", säger Mohammad El-Alti.

Han säger att många upplever att dåd som riktas mot muslimer inte tas på lika stort allvar som andra terrorattentat.

– Men om man ser till världen i stort är det ju framför allt muslimer som drabbas av terrorbrott, säger Mohammad El-Alti.

Vanligt med hot mot moskéer

Enligt en undersökning genomförd av Islamiska Samarbetsförbundet har 45 procent av Sveriges moskéer blivit utsatta för hot. I snitt har fyra av tio moskéer drabbats av skadegörelse. Vanligast är att fönsterrutor krossats.

ANNONS

Säkerhetsriskerna har tvingat Göteborgs moské att utöka sin bemanning. Vardagen för moskéns besökare påverkas av hotbilden, menar Mohammad El-Alti.

– Moskén ska vara en offentlig, öppen plats, där vem som helst ska kunna komma in. Alla ska kunna komma och utföra sin bön, ställa frågor eller fika. Men säkerhetsriskerna påverkar vår öppenhet, säger han.

ANNONS