Ulf Hennig från Mölndal var med på Boplats informationsmöte.
Ulf Hennig från Mölndal var med på Boplats informationsmöte.

Göteborgarna lockas att hyra ut sina rum

ANNONS
|

Under informationskvällen förklarade en jurist vilka regler som gäller när man skriver kontrakt, Chalmers och Göteborgs universitet berättade om studenterna, och privata värdar delade med sig av vad man bör tänka på när man har en inneboende.

En av dem som kommit för att lyssna på informationen var Ulf Hennig från Mölndal. Han har aldrig haft inneboende tidigare, berättar han, men känner sig manad att göra en insats.

- Sonen var i USA för ett tag sen och fick hyra ett rum av en familj. Det skulle vara roligt att kunna hjälpa någon som kommer till Sverige för att studera, säger han.

ANNONS

Och Ulf Hennig är inte ensam om att kunna tänka sig att agera hyresvärd under en tid. Undersökningsföretaget Skop har frågat 1 000 av tidningen Hem & Hyras läsare om deras inställning till att hyra ut rum i sin lägenhet. Sju procent svarade att de redan hade haft inneboende och fjorton procent kunde tänka sig att ha det.

Skälen till varför man hyr ut varierar. Vanligast är att man gör det för att hjälpa bostadslösa släktingar, och det nästvanligaste skälet är för att förbättra den egna ekonomin. Ulf Hennings altruistiska skäl – att göra en insats – hamnade först på en tredjeplats,

Lottis Svensson, som bor själv i en mycket central men också mycket dyr fyrrummare i Göteborg, besökte också Boplats informationsträff.

- Det skulle vara roligt att bo med någon från ett annat land. Jag älskar att resa och lära känna andra kulturer, säger hon.

Lottis Svensson vill helst ha en inneboende som talar spanska eller hindi. Hon behärskar grunderna i båda språken men skulle behöva slipa på detaljerna, förklarar hon.

Just då sveper en ung man med indiskt utseende förbi och Lottis Svensson tar tillfället i akt.

- Arē, hindī āpa bāta kara rahē haiṁ? säger hon. "Hej, talar du hindi?"

ANNONS

- Litegrann, svarar ynglingen, som visar sig vara från Pakistan.

Han heter Abdul Wajid Awan, studerar fysik på Chalmers och är bostadslös från och med den första september. Han skulle gärna vilja ha en lägenhet, så att familj och vänner kan hälsa på, men ett rum går också bra.

- Annars får jag sova på gatan.

Han säger det med ett skratt, men tillägger allvarligt:

- Nej, men verkligen – jag har ingenstans att ta vägen.

För att hjälpa bostadslösa släktingar (31 procent).

För att få bättre ekonomi (28 procent).

För att göra en insats för bostadslösa i allmänhet (17 procent).

För att få sällskap (8 procent).

För att man har onödigt stort (6 procent).

Källa: Hem och hyra

ANNONS