Göteborgarna: Det här är en färsk räka

Liseberg, hamnkranarna, Avenyn – och så färska räkor. För många göteborgare har delikatessen en särskild plats i hjärtat. Så vad tycker man om att flera veckor gamla räkor kan säljas som färska? Vi gav oss ut bland fredagsflanörerna för att diskutera GP:s avslöjande.

ANNONS

Under torsdagen avslöjade GP att räkor som säljs som ”färska” i själva verket kan ha flera veckor på nacken. Genom att lägga räkorna i konserveringsmedel och därefter förpacka dem med livsmedelsgas kan hållbarheten förlängas avsevärt.

LÄS MER:Butikens färska räkor kan vara flera veckor gamla

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Det är helt sjukt. Den enda skillnaden mellan dessa räkor och lake-produkter, som inlagda räkor på burk, är att man inte har skalat dem, sa Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Jag tycker det är skandal. Dåligt! Tar man betalt för färska räkor ska de vara färska, sa välkände kocken Leif Mannerström.

LÄS MER:Mannerström om fusket med räkorna: Det är en skandal

Så vad tycker gemene man? GP gav sig ut på fredagseftermiddagen och pratade räkor med folk på stan.

ANNONS
Bild: Paul Wennerholm

Barbro Hjortsberg, 74 år, Viveca Pedersen, 73 år, Vivianne Folino, 70 år

grade crossed
Efter GP:s avslöjande kommer Viveca Pedersen förhöra sig om hur gamla de färska räkorna är när hon handlar.
– Sedan vet man ju inte om man får ett ärligt svar.
Färska” räkor kan ha konserveringsmedel i sig. Vad tänker ni om det?
– Ja då är det inte färskt enligt min mening, säger Viveca Pedersen.
Att det ser ut på det här viset var en nyhet för trion.
– Det är dålig stil. Tycker det är sorgligt, man bedrar ju sina konsumenter, säger Barbro Hjortsberg.
– Det är fult tycket jag. Speciellt här på Västkusten ska man väl ha färska räkor, säger Vivianne Folino.
Bild: Paul Wennerholm

Christina Jacobsen, 32 år med Lisa Jacobsen, 65 år

grade crossed
Danska Christina och Lisa semestrar i Göteborg över helgen. Att flera veckor gamla räkor kan kallas färska förvånar dem.
– De ska vara en dag gamla eller två, max, säger Christina.
Tror ni det ser likadant ut i Danmark?
– Absolut. I hela Europa säkert.
Blir det några räkor här i Göteborg nu?
– Haha nej, förmodligen inte, säger Lisa.
Bild: Paul Wennerholm

Jazin Rezin Ramzi, 30 år

grade crossed
Som så många andra tycker Jazin att räkor smakar bäst som de är, exempelvis på en räckmacka.
Räkor som säljs som färska kan vara flera veckor gamla. Vad tycker du om det?
– Det är inte så det ska vara. Färska räkor kommer från båten till mackan tycker jag. Max två dagar gamla tycker jag de kan vara, inte mer.
Bild: Paul Wennerholm

Gunilla Arvidsson, 73 år med Lars Arvidsson, 73 år

grade crossed
Gunilla Arvidsson föredrar att äta färska räkor rätt upp och ner, utan för mycket tillbehör.
– Det är ju väldigt gott när de har kommit färska direkt på morgonen, men det får man ju bara uppe i Smögen eller Fjällbacka och liknande.
Får man kalla en vecka gamla räkor för färska?
– Nej nej, inte en vecka.
– Det tar aldrig slut det här med att man lurar folk. De har legat en vecka och man kallar de för färska, men det är ju inte färskt. Det är ju gamla grejer, säger Lars Arvidsson.
Bild: Paul Wennerholm

Simon Moberg, 24 år

grade crossed
Nyheten om de ”färska” räkorna förvånade Simon Moberg.
– Man får tänka efter innan man handlar. Ingen tror ju att det ska vara gamla räkor när man går till en professionell butik.
Räkor som fiskades för en vecka sedan, kan de vara färska?
– Ja det skulle jag säga... Eller det beror väl på hur de förvarats. Men egentligen är de väl färska när de kommer direkt från fiskaren, om man är riktigt petig.
Vad tänker du om att man säljer gamla räkor som färska?
– Det är ju under all kritik. Man ska ju få varan man betalar för och inte gamla grejer.
ANNONS