Göteborgare marscherade mot BB-krisen

Från Slottsskogen till Järntorget marscherar ett stort antal göteborgare mot BB-krisen idag. ”En arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset" heter demonstrationen som äger rum i Göteborg och 13 andra orter runt om i Sverige.

ANNONS
|

Fullproppade förlossningsavdelningar, barnmorskor som går på knäna och kvinnor som inte får plats på sjukhus för att föda. Det ärdet demonstrationen "En arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset" protesterar mot på 14 orter i runt om i Sverige.

Nästan 500 personer har anmält att de ska delta i marschen i Göteborgpå Facebook. Demonstranterna samlades klockan 12:00 i Slottsskogen och efter detmarscherat till Järntorget med plakat och banderoller.

– Sverige satsar på ett försvar, vad ska vi försvara oss mot? Vi borde istället satsa på fosterlandet genom fostren, om vi gör det här på riktigt så får vi en stadig grund att bygga landet på, säger Ragnhild Hansson som arrangerar demonstrationen genom gruppen Födelsevrålet.

ANNONS

Förutom Födelsevrålet har också Sveriges Barnmorseförbund varit med och arrangerar demonstrationen.

"Det håller inte"

Ragnhild Hansson har själv arbetat som barnmorska och har själv upplevt hur det är på förlossningsavdelningarna. Hon anser att arbetsbelastningarna är alldeles för höga på barnmorskorna idag och att det bidrar till att färre dras till yrket där personalbrist härjar.

– Idag är det ett 30 procentigt bortfall för personer som har utbildat sig till barnmorskor. Folk klarar inte av att jobba på avdelningarna, säger hon och fortsätter:

– Det händer att det är fyra mammor per barnmorska, det är alltså totalt åtta akutvårdspatienter på en person och det håller inte.

Enligt Ragnhild så ska det idag vara två barnmorskor per födelse och det är väldigt sällan det blir så.

Behövs kontinuitet

Ett annat problem är att de som föder inte får en genomgående hjälp med hela processen från att man blir gravid till förlossning och eftervård. Det tyckerMarianne Weichselbraun som är vice ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet.

– Vi måste skapa förutsättningar för större kontinuitet. Man måste kunna få välja hur ens förlossning ska vara. Om man vill ha samma barnmorska genom hela processen så måste man få ha det så, säger hon.

Ragnhild Hansson håller med även om det kommer krävas ekonomiska resurser för en bättre förlossningsvård och fler barnmorskor per födslar.

ANNONS

– Det måste få kosta, vi har ju råd med detta. Ge oss makten att kunna äga vårat kunskapsområde och forma hur det ser ut, säger hon.

Bara början

I flera år har demonstrationer anordnats och det finns inga planer hos arrangören på att sluta kämpa för ett bättre BB. Ragnhild Hansson ser bara dagens marsch som en början.

– Det här är snarare en kick-off för framtiden och bara idag har flera anslutit sig till rörelsen, vi ska fortsätta marschera!

En riksangelägenhet

Många har idag varit med och demonstrerat i BB-marscher runt om i Sverige. I Demonstrationen i Uppsala deltog Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

I marschen i Stockholm har över 2000 personer meddelat att de ska delta och där är det Cissi Wallin och Emily Comeau Hellsing som är arrangörer.

ANNONS