Göteborgare laddar för kamelrace i Tunisien

I elva dagar har göteborgaren Micke Forsberg legat i hårdträning med dromedaren Lahjal i ökenstaden Douz i Tunisien. Om en månad ska han – som ende europé – ställa upp i stadens stora kamelrace.

ANNONS
|

Micke och Julia Forsberg kom till Douz första gången i våras. De reste runt med sin husbil i Europa, men tyckte att det var väl kallt så de sökte sig längre söderut.

I Douz lärde de känna Ahmed som tog med dem ut i öknen.

– Det var vi två, Ahmed och en av hans vänner och fyra kameler. Vi var ute i sex dagar, berättar Julia Forsberg.

Det var då de hörde talas om den fyra dagar långa festivalen “the Sahara International Festival of Douz”, där det är ett stort kamelrace som brukar locka omkring 50 000 besökare.

Tillbaka i Douz

– Micke blev sugen på att vara med och frågade om det gick att ordna, säger Julia Forsberg.

ANNONS

Väl hemma i Göteborg – där de har sin bas i en husbåt – började de planera för en ny resa till Tunisien och för drygt två veckor sedan var de tillbaka i Douz.

Festivalen håller på mellan den 19 och den 22 december, så just nu är det hårdträning inför loppet. Varje eftermiddag gör Micke och Ahmed i ordning sina kameler och ger sig ut i spåret.

Micke Forsberg, som kallar sig The swedish camel rider i sociala medier, berättar att det här med ridning är någonting helt nytt. Det är bara under de där dagarna i öknen i våras som han suttit på en kamel tidigare.

– Jag hade inte ens ridit på en häst tidigare, men nu börjar jag komma igång.

Börjar bli ett med djuret

Hur är det?

– Det handlar väldigt mycket om rytm. En kamel rör sig otroligt mycket, det är inte alls lika stadigt som att rida på en häst. Jag har aldrig gjort något liknande, säger han.

Hur känns det nu då, efter elva dagars hårdträning?

– Mer! Jag vill ha mer! Jag känner att jag börjar bli ett med djuret.

Den kamel han rider på och börjar bli bäste vän med heter Lahjal och är egentligen en dromedar. Och om allt går som planerat är det Lahjal som han ska rida på i loppet om en månad.

ANNONS

Kan bli ett maraton

Under festivaldagarna arrangeras flera olika lopp. Kortast är ett 1,7 kilometerslopp, längst ett maraton. Vilket Micke Forsberg ska ställa upp i är ännu inte klart, men det är maratonloppet som lockar mest.

– Men vi får se. Det beror på hur träningen går, säger han.

Lika oklart är det vad som händer efter det att loppet och festivalen är över. Planen är att Micke och Julia ska komma hem till Göteborg och husbåten i vår, men vart de tar vägen fram till dess blir en senare fråga.

– Vi åker nog vidare med husbilen. Men vart vet vi inte riktigt, säger Julia Forsberg.

ANNONS