Göteborg vill bygga höga hus i trä

Tänk framtidens landshövdingehus, säger byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne.

ANNONS
|

Göteborgs kommun bjuder in till en tävling om att bygga upp till åtta våningar höga bostadshus i trä vid Chalmers.

– Tänk framtidens landshövdingehus, säger byggnadsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP).

Det handlar om cirka 150 nya lägenheter vid Gibraltargatan i Johanneberg, på mark där Gibraltar herrgård (som ska flyttas) nu ligger, mellan gatan och den så kallade Kopparbunken på Chalmers-området.

Tävlingsuppgiften är att föreslå bostadshus som kan vara upp till åtta våningar höga, med enstomme av trä och för övrigt "betydande delar" av trä, inte minst fasaden.

Göteborgspolitikerna säger sig med tävlingen vilja utmana branschen att bygga också större bostadshus i centrala stan i trä.

ANNONS

– På senare år har en del byggregler, till exempel för brandskydd och konstruktion, ändrats så att det blivit lättare att bygga flerbostadshus i trä, säger Ulf Kamne.

Moderna flerbostadshus i trä, i den skala som Göteborgs kommun nu vill se uppe vid Chalmers, finns bland annat i Växjö och i Sundbyberg i norra Stockholm.

Göteborg har en lång tradition av trähus, inte minst landshövdingehusen med bottenvåning i sten och två våningar i trä ovanpå. Dessa hus, sammanlagt över 3 000, byggdes mellan 1875 och 1947.

– Vi vet sedan länge att trä som byggmaterial har många fördelar ur miljö- och klimatsynpunkt men de senaste åren har vi också fått ett ökat fokus på själva byggproduktionen, inte minst att produktionen av betong är oerhört energikrävande, säger Ulf Kamne.

– Med bland annat den här tävlingen vill vi därför stimulera den rörelse som finns mot industriell produktion av trähus.

Tävlingen pågår till 20 januari och sedan ska en jury utse vinnare i februari. Marken där husen är tänkta att byggas är en del av ett större område - Gibraltarvallen - längs Gibraltargatan som i dag är parkeringsplatser. Där planeras också andra nya bostäder, framförallt mindre lägenheter för studenter och forskare.

ANNONS

ANNONS