Göteborg toppar hållbarhetsranking – igen

För tredje året i rad toppar Göteborg GDS-index-rankingen över världens mest hållbara evenemangs- och mötesstäder.
– Det känns fantastiskt roligt, det är ett kvitto på hur fint vi samverkar i stan, säger Katarina Thorstensson på Göteborg & co.

ANNONS
LocationGöteborg||

För tredje året i rad är Göteborg världens mest hållbara evenemangs- och mötesstad, enligt Global Destination Sustainability Index (GDS-Index). Annika Hallman, möteschef på Göteborg & co, tog emot priset på ICCA-kongrenssen i Dubai i onsdags.

Katarina Thorstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co, menar att succésiffrorna skapats gemensamt av kommun och näringsliv.

– Alla drar sitt strå till stacken och jobbar med sitt hållbarhetsarbete. Stans arbete hjälper besöksnäringen. Det handlar om samverkan, och ambitiöst och hårt arbete, säger hon.

Städernas hållbarhet mäts ur flera perspektiv – ekologiskt, socialt och ekonomiskt. Faktorer som påverkar är bland annat hur bra en stad sköter återvinning, trafik, växthusgaser – men även om eventuella system för lånecyklar och miljödiplomeringar för hotell och krogar.

ANNONS

Läs mer: Göteborg femte bästa staden i Europa

Långsiktigt arbete

På en skala där 100 poäng är max samlade Göteborg ihop 94, och kammade alltså hem topplatsen ännu ett år.

– Det känns fantastiskt roligt. Det är ett sånt kvitto på hur fint vi samverkar i stan, och hur ambitiösa våra satsningar varit, säger Katarina Thorstensson.

Hon vill inte lyfta fram någon särskild satsning från stadens sida, utan understryker att hon tror att det är det långsiktiga arbetet som bär frukt.

– Det är viktigt att ha högre profil på evenemangen, och visa utåt hur viktig staden tycker att frågan är. Men sen handlar det ju om hotellen, restaurangerna och anläggningarnas enträgna arbete.

Läs mer: Göteborg sjunde bästa staden att festa i – i världen

Slår Stockholm och Malmö

Betydligt längre ned på listan återfinns de svenska konkurrenterna. Stockholm landar på plats 15 medan Malmö är lite närmare vinnaren Göteborg – på plats sju.

– Jag vill verkligen inte låta förmäten. Alla har vi våra utmaningar och olika förutsättningar, så det jag vill säga till Malmö och Stockholm är bara "keep up the good work". De får gärna klättra i placeringen de med.

Men inte förbi Göteborg väl?

– Haha, nej, absolut inte förbi Göteborg.

ANNONS

GDS-INDEX

* 50 städer deltog i årets mätning.

* På pallplatserna bakom Göteborg återfanns Köpenhamn och Reykjavik.

* Rankingen mäter social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. GDS-Index undersöker såväl hur staden som näringslivet arbetar med hållbarhetsfrågor.

* Bland annat spelar miljödiplomeringar, kollektivtrafikssituationen och hållbarhetsstrategier hos näringsliv och kommun in i bedömningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS