Toni Orsulic (M), trafiknämndens ordförande, tycker att det vore olämpligt att låta det ryska bolaget sätta ut elsparkcyklar i Göteborg.
Toni Orsulic (M), trafiknämndens ordförande, tycker att det vore olämpligt att låta det ryska bolaget sätta ut elsparkcyklar i Göteborg. Bild: Robin Aron

Göteborg stoppar ryska elsparkcyklar

Det ryska elsparkcykelbolaget Whoosh stoppas från att etablera sig i Göteborg. Under torsdagen tog trafiknämndens ordförande Toni Orsulic (M) ett ordförandebeslut om att säga nej till bolaget.
– Bankerna som finansierar bolaget är i internationell blockad, säger han.

ANNONS
|

För ett par veckor sedan fattade trafiknämnden beslut att satte ett tak för antalet elsparkcyklar i staden. De leverantörer som är etablerade i Göteborg sedan tidigare har fått besked om hur många cyklar de får ställa ut, men det finns fortfarande en möjlighet för nya bolag att komma in på marknaden.

– Tanken är att ett nytt bolag per säsong ska få sätta ut 400 cyklar, säger Toni Orsulic.

Finns i andra länder

Det är polisen som ger tillstånd till nya bolag och under torsdagen fick trafiknämndens ordförande besked från förvaltningen att ett av de bolag som ansökt om tillstånd är det ryska bolaget Whoosh.

ANNONS

– Det är ett bolag som finns på den europeiska marknaden och har verksamhet i bland annat Polen, Ungern och Portugal. Men det finns inte i Göteborg sedan tidigare.

Bolaget i sig är inte satt i blockad, men de två banker som finansierar dess verksamhet är med på listan över banker i blockad. Av den anledningen såg Toni Orsulic det som självklart att de inte skulle få verka i Göteborg.

– Med tanke på kriget i Ukraina och att de är under internationell blockad hade det varit väldigt olämpligt, säger han.

Finansiell koppling

– Vi har inget emot ryska bolag i sig, men här finns en finansiell koppling som gör att det inte är lämpligt att släppa in dem på vår marknad.

Fram till i år fanns ingen begränsning för hur många elsparkcyklar som fick ställas ut i Göteborg. Etableringsrätten var fri. Däremot krävdes även då tillstånd från polisen, så Whoosh hade stoppats även i det gamla regelverket, säger Toni Orsulic.

LÄS MER:Företagen som får ställa ut elsparkcyklar i Göteborg

LÄS MER:KLART: Antalet elsparkcyklar ska minskas drastiskt

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS