Plikta parklek
Plikta parklek Bild: Anders Ylander

Göteborg stads bemannade lekplatserna blir kvar

Nu är det klart. Stadens bemannade lekplatser blir kvar. Det står klart efter en lång och het debatt i kommunfullmäktige.
– Vi har advokater som står och sjunger i duschen och fakturerar, men vi ska inte ha bemannade lekplatser, sa Martin Wannholt (D) under debatten.

ANNONS
|

Som en del i alliansens budget som klubbades av fullmäktige i höstas skulle bemanningen försvinna från de fem bemannade lekplatserna i staden. Men protesterna har varit stora och efter ett förslag från Vänsterpartiet och Miljöpartiet fattade kommunfullmäktige under torsdagen beslutet att behålla bemanningen.

Debatten som föregick beslutet var intensiv.

"Civilsamhället vill hjälpa till"

Flera allianspolitiker var uppe och försvarade planerna på en avbemanning. Karolina Mildgrim (KD) sa att det finns andra och bättre lösningar än att stadens ska finansiera personal som jobbar på ett fåtal lekplatser i staden.

– Många inom civilsamhället kan och vill hjälpa till. Det finns också ett föräldraansvar. Men kommunalt anställd personal eller ingenting alls tycks vara de enda alternativen för vänstersidan, sa hon.

ANNONS

Även Sverigedemokraterna argumenterade för att bemanningen skulle dras in. Partiets gruppledare Jörgen Fogelklou ställde frågan vad som är välfärdens kärna. Hans eget svar var att bemannade lekplatser inte är en del av den.

– Vi ska inte lägga några resurser, hur små de än är, på sådant som inte är kommunal kärnverksamhet.

En jämlikhetsfråga

Flera andra talare – från V, MP, S, FI och D – pekade på att de bemannade lekplatserna är mycket mer än bara lekplatser. Utan att de är en viktig del i det förebyggande och jämlikhetsskapande arbetet.

– Alla barn ska ha goda uppväxtvillkor, inget annat duger och de bemannade lekplatserna vi har gör att hundratals barn har en tryggare uppväxt. Det handlar om att bygga bort ojämlika villkor, minska klyftorna och barns otrygghet, sa Blerta Hoti (S).

– Ni säger att ni vill öka tryggheten och folkhälsan. Varför vill ni då skära ned på detta? sa Teysir Subhi (FI)

Att behålla bemanningen på den fem lekplatser det handlar om kostar fem miljoner kronor. Jessica Blixt (D) sa att det rör sig om små pengar och undrade varför alliansen vill spara på barnen på det här sättet.

– Barn väljer inte sin utsatthet. De bemannade lekplatserna är ett skyddsnät. Ni vill dra ned för de mest behövande, sa Jessica Blixt.

ANNONS

Långt från grunduppdraget

Ett par av allianspolitikerna tyckte att det var anmärkningsvärt att Demokraterna, som gick till val på att minska det kommunala slöseriet, vill satsa på bemannade lekplatser – något som de menar ligger långt från det kommunala grunduppdraget.

Demokraternas gruppledare sa att det nog snarare behövs fler bemannade lekplatser för att minska ojämlikhet och segregation och pekade på att det finns annat slöseri som är betydligt värre.

– Vi har advokater som står och sjunger i duschen och fakturerar, men vi ska inte ha bemannade lekplatser, sa han.

Efter votering blev alltså beslutet att de bemannade lekplatserna blir kvar. Pengarna för att finansiera dem tas från det som fanns avsatt för att utreda arenafrågan.

LÄS MER:Hoppas rädda parklekarna – med 2 600 underskrifter

LÄS MER:Alliansens förslag: Avveckla all bemanning på lekparker i Göteborg

LÄS MER:Göteborgs bemannade lekplatser räddas

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS