Göteborg som nyligen korades till den bästa svenska staden för utvandrade européer kan snart vinna ytterligare utnämning när västkustpärlan fajtas om välbefinnandepris.
Göteborg som nyligen korades till den bästa svenska staden för utvandrade européer kan snart vinna ytterligare utnämning när västkustpärlan fajtas om välbefinnandepris. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborg – om världen själv får välja

Nyligen stod det klart att flyttsugna européer hellre bör välja Göteborg än Stockholm. Och snart kan västkustmetropolen stärka sin position som Sveriges bästa stad när man tillsammans med internationella storstäder tävlar om pris i välbefinnande.

ANNONS
|

För den som undrar över vilken av Sveriges två största städer som är bäst att bo i för utvandrande européer är svaret enkelt. Enligt en ny undersökning framtagen av konsultfirman ECA International är det bättre att flytta till Göteborg än till huvudstaden.

Den årliga rankningen av städer, där Göteborg i år hamnar på nionde plats (Stockholm först på plats 19) tar flera faktorer i beaktande. Bland annat bedöms de utvandrades möjlighet till att hitta bostad, vilken sjukvård som erbjuds och hur god luftkvaliteten är. Även säkerhet och tillgången till sociala sammanhang är saker som vägs in i ECA:s rangordning över städer.

ANNONS

Nominerad i internationell tävling

Utöver topp-tio-placeringen stärks argumentet gällande Göteborgs förträfflighet av den tävling som västkustmetropolen nu också har blivit nominerad till. Tillsammans med 16 städer världen över fajtas Göteborg om en utnämningen i Wellbeing City Award 2019, som den ideella organisationen New Cities delar ut.

Den kategori som staden tillsammans med exempelvis Los Angeles och Vancouver tävlar i rör folkhälsa. Detta följer det ungdomsprojekt som Göteborgs kommun landsatt och som kallas "Staden där vi läser för våra barn".

"Ska bli fantastiskt roligt"

Satsningens syfte är att främja barns språk- och läsutveckling, vilket ska åstadkommas genom att exempelvis ge förskolebarn böcker samt riktade utbildningar till pedagoger.

– Det ska bli fantastiskt roligt att representera Göteborg i den här finalen. Jag kommer själv vara på plats i Montreal vid prisceremonin, säger kommunalrådet Nina Miskovsky (M) och fortsätter:

– Det är en viktig satsning för våra barn och unga och att Göteborg profilerar sig i frågan internationellt.

Förutom folkhälsa tävlas det dessutom i kategorierna lokalsamhälle, ekonomi och hållbarhet. Av dessa kommer sedan en huvudvinnare att utses vid ceremonin senare i vår.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS