Ett tåg krockade med en gasbuss vid Lillhagen på Hisingen.
Ett tåg krockade med en gasbuss vid Lillhagen på Hisingen. Bild: Jonas Lindstedt

Glappande lucka kan ha orsakat krocken mellan tåg och buss

Fler detaljer börjar nu komma fram om den våldsamma krocken mellan ett tåg och en buss på Hisingen för drygt två veckor sedan. Orsaken till olyckan kan vara en glappande lucka på bussen som gjorde att den inte gick att köra bort från tågspåret. Ett fel som bussbolaget Keolis kände till sedan tidigare.

ANNONS
|

Vad som ligger bakom olyckan är inte helt klartlagt, betonar Keolis kommunikationschef Karin Nilsson Malmén. Utredningen sköts av busstillverkaren MAN.

– Indikationen är att det har att göra med en lucka eller en luckgivare på bussen. Om luckan är öppen kan inte bussen starta av säkerhetsskäl. Men vi vet inte varför luckan inte har gått att stänga, säger hon.

Utredningen ska vara klar inom den närmaste veckan, tror Karin Nilsson Malmén.

LÄS MER:Här kör tåget in i gasbussen på Hisingen

LÄS MER:Problemen vid olyckskorsningen kända sedan länge

Fel kända sedan tidigare

Samtidigt har SVT Väst tagit del av felrapporter från Keolis som visar att bussens fel varit kända sedan tidigare och att problemen bara tillfälligt avhjälpts.

”Stora luckan fram felaktig funktion, justerat. Lucklåsen bör bytas, lagat provisoriskt. Brist på personal.”, står det i en rapport från 4 mars.

ANNONS

Fyra dagar senare inträffar olyckan när ett tåg rammar bussen i sidan och kastar bort den från rälsen, bara meter ifrån morgonpendlare, som står och väntar på busshållplatsen intill.

Även frågan om de tidigare felen kommer nu att utredas, enligt Karin Nilsson Malmén.

– Vi vet inte riktigt vad det innebär att det gjorts en provisorisk lagning. Det måste vi titta på. Informationen i vårt felrapporteringssystem är inte så tydlig. Vi behöver förstå fullt ut vad det är som har hänt, säger hon.

Tåget spårade ur

Busschauffören hade lämnat bussen innan kollisionen. Ombord på tåget, som spårade ur efter krocken, fanns 57 passagerare och åtta personer i personalen. Tre personer på tåget skadades lindrigt och sökte på egen hand vård på vårdcentral efter olyckan.

Karin Nilsson Malmén menar att Keolis ska dra lärdom av det inträffade. Men vad den lärdomen är i det här fallet är för tidigt att säga.

– Jag vill inte ge mig på det innan utredningen är klar. Man ska undvika spekulationer när något sådant här händer, säger hon.

Samtidigt utreder även Trafikverket olyckan. Men resultatet från den utredningen kommer att dröja mellan tre och fyra månader innan några slutsatser presenteras.

LÄS MER:Vittnen såg dramatiska krocken när tåget körde på gasbussen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS