Glamourösa Gloria har lagt till vid Stigbergskajen

Den colombianska flottans flaggskepp Gloria har lagt till i Göteborg. Dans, musik och colombianska drinkar väntar nyfikna göteborgare. – Det här förgyller stadsbilden, säger hamnkapten Åsa Kärnebro.

ANNONS
|

Den gula, röda och blå, gigantiska colombianska flaggan vajar i vinden. Landgången i trä glänser och ombord på skeppet hälsar löjtnant Andres Ospina med en honnör. Han har varit med sedan Gloria lättade ankar den 17:e juni.

– Colombianer som bor här i Sverige välkomnade oss genom att sjunga colombianska sånger. Det var rörande, säger Andres Ospina.

Gloria besökte Stockholm år 2011, men det är 60 år sedan den colombianska flottan senast la till i Göteborgs hamn. Colombias ambassadör i Sverige, Sonia Durán Smela, är glad och stolt över att få ta emot skeppet.

– Det här stärker relationerna mellan våra länder. Vi brukar kalla Gloria havets ambassadör. Jag är väldigt tacksam över att hamnpersonalen har varit så tillmötesgående, säger hon.

ANNONS

Hamnkapten Åsa Kärnebro säger att det är mycket som ska klaffa vid en tilläggning. Det handlar både om det rent praktiska, som bogsering in i hamnen och färskvatten till skeppet, och om att finnas till hands för att svara på frågor från allmänheten. Men hon tycker att arbetet har varit mödan värt.

– Det är alltid fantastiskt roligt att få ett så celebert besök, säger hon.

Före avresan på torsdag kommer besättningen bland annat att hinna med en fotbollsmatch mot Göteborgs garnison och en mottagning för representanter från Göteborgs stad. Allmänheten är inbjuden att gå ombord på båten på tisdag och onsdag mellan 9 och 12 samt 14 och18.

Det tremastade skeppet Gloria fungerar både som officiellt flaggskepp och som skolskepp för den colombianska flottan. Fartyget byggdes i Spanien enligt en beställning från den colombianska regeringen och stod färdigt år 1968. Under årets resa kommer Gloria bland annat besöka Spanien, Marocko och Jamaica. St Petersburg står näst på tur när skeppet lämnar Göteborg, och besättningen räknar med att vara tillbaka i Cartagena i Colombia i december.

ANNONS