Garanti om "tak över huvudet" blir en politisk fråga

Vid särskilt kallt eller svårt väder öppnar kyrkor för Göteborgs hemlösa. Men det är inte självklart att alla vet var de kan gå för att värma sig. Nu diskuteras alternativ till systemet.

ANNONS
|

Mellan 400 och 500 personer utsatta EU-medborgare tros vara i Göteborg för att söka försörjning. Majoriteten av människorna saknar tillgång till ett boende. När det är kallare än fem minusgrader håller en viss kyrka öppet under natten, med stöd av Göteborgs Stad.

– Kommunens fältarbetare arbetar uppsökande, för att informera människor om vart de kan gå, säger Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd.

Garanti för att ha tak över huvudet

Men alla nås inte av informationen, menar Gert Gelotte, liberal skribent och volontär för Räddningsmissionen. Han har lämnat in ett förslag om att införa en tak-över-huvudet-garanti till Göteborgs stad. Om förslaget får 200 röster kommer det tas upp på politisk nivå. Han tror att det finns en rädsla att det skulle få fler hemlösa att söka sig till Göteborg.

ANNONS

– Men man kommer inte till Göteborg för att bo på ett härbärge. Man kommer till Göteborg för att det är en storstad, med möjlighet till försörjning, säger Gert Gelotte.

Marina Johansson säger att kommunen har det yttersta ansvaret för personer som vistas i staden, och att motverka nöd.

– Därmed har vi på sätt och vis en tak-över-huvudet-garanti, säger hon.

Kan utöka antalet sovplatser

Det finns 35 sovplatser på härbärget Stjärnklart och fyra platser till på boendet Alma. När behovet bedöms vara akut kan socialjouren hjälpa till med att ordna sovplatser.

– Dit kan man ringa efter kontorstid, när det inte går att nå socialtjänsten, säger Marina Johansson.

Social resursförvaltning tittar på möjligheten att utöka antalet sovplatser för de som lever i akut hemlöshet. Hur många det rör sig om är inte fastställt än. Andra vice ordförande i social resursnämnd, Kristina Bergman Alme (L), menar att frågan om att ordna sovplatser är komplex.

– Tak över huvudet är ingen helt enkel fråga. Enligt lagen har kommunen ansvar för att lika villkor ska gälla för de utsatta EU-medborgarna som för alla andra. I slutändan har alla har ett eget ansvar att se till att man har tak över huvudet, säger hon

ANNONS

Enligt Ulrika Falk på Räddningsmissionen är ett samhälle som kan erbjuda tak över huvudet ett samhälle som är lättare att leva i, för alla.

– Det blir lugnare, också för alla andra göteborgare. Det är värdigt vårt samhälle.

Så arbetar Göteborgs Stad för utsatta EU-medborgare

Göteborgs Stad och de frivilliga organisationerna Bräcke Diakoni, Frälsningsarmén, Räddningsmissionen och Stadsmissionen har tecknat ett så kallat Idéburet offentligt partnerskap (IOP) för att ge stöd till socialt utsatta och hemlösa mobila EU-medborgare.

Avtalet går ut den 15 mars och kommer då att omorganiseras.

Istället för ett fast avtal med vissa organisationer kommer kommunen då att samarbeta med ideell sektor kring specifika insatser. Exempel på verksamhet som kommer att drivas är boende och familjerådgivning med hjälp av Räddningsmissionen, stöd för att söka arbete med hjälp av Crossroads och möjlighet att duscha och tvätta kläder på Frälsningsarméns center Famnen.

ANNONS