Gammalt gårdshus blir bostäder

Det gamla gårdshuset i kvarteret Smaragden nära Heden har förvandlats till exklusiva etagevåningar. Det handlar om tvåor och treor, där den dyraste av bostadsrätterna kostar nära sju miljoner kronor.

ANNONS
|

Husen benämns som townhouses – ett begrepp som härör från engelska godsägares bostäder i London, enligt fastighets- och bostadsföretaget Herlitz Properties som står bakom projektet

– Men i våra dagar står begreppet oftast för citybostäder, ofta l i två etage, inrymda i större fastigheter, säger vd Alban Herlitz.

De nya etagevåningarna finns på gården till det så kallade Järnvägshuset, där SJ förr hade personalbostäder. Huset, som byggdes i slutet av 1800-talet, omfattar hela kvarteret Smaragden.

Två flyglar

I det ursprungliga gårdshuset, där det nu blivit fem bostäder, fanns tvättstuga, mangelbod och torkvindar.

– Dessutom har vi byggt till två flyglar. I de delarna finns fyra lägenheter, säger Alban Herlitz.

ANNONS

Företaget arbetar framför allt med att iordningställa bostäder i byggnader som har ett historisk värde.

– Vi har en passion för design och arkitektur och vill gärna ha med något extra, säger Alban Herlitz. Det handlar om allt från inredning till planlösning.

Vad gäller Lokmästaren, som det nyrenoverade gårdshuset kallas, finns till exempel gamla takbjälkar synliga, tegelväggar finns sparade som inomhusväggar och golven är slipad betong.

Tvåor och treor

Våningarna, som ska vara inflyttningsklara före årsskiftet, är tvåor och treor från 50 kvadratmeter upp till 87 kvadratmeter.

Priset kommer att ligga på mellan 4,2 miljoner kronor och 6,8 miljoner kronor. Avgiften kommer att vara cirka 600 kronor per kvadratmeter och år.

ANNONS