Gamla bestulna av hemtjänstpersonal

Åtminstone sex personer i centrala Göteborg misstänks ha blivit bestulna i sina hem av en sommarvikarie i hemtjänsten. Polisen utreder anmälningarna och mannen har stängts av från jobbet.

ANNONS
|

En av de bestulna är en 94-årig kvinna som berättat för sin dotter att vikarien uppträtt misstänkt vid de två besök han gjorde hos henne. – Hon beskrev honom som klåfingrig, han hade plockat med saker som han inte med att göra, berättar dottern. Kvinnan hade sina smycken i olika askar i en byrålåda. När hon satt i fåtöljen framför byrån hade hon hört hur han drog i byrålådor bakom hennes rygg. – Mamma skämdes för att hon inte lyckats stoppa honom så hon berättade inget för mig. Hon var dessutom rädd att han skulle komma tillbaka och hämnas eftersom hon polisanmält honom. Men när hon skulle flytta nyligen upptäckte jag att hennes smyckesaskar var tomma. Hur mycket det stulna är värt är oklart, det är mest gamla smycken det handlar om. Men till exempel ett granathalsband från 1948 har stort affektionsvärde för både kvinnan och dottern, liksom en guldklocka som deras make/far fått för långvarig och trogen tjänst. När 94-åringen flyttat och dottern gick till hemtjänsten för att få tillbaka nyckeln till lägenheten berättade hon om stölderna hos mamman, och att hon tänkte polisanmäla dem. Hon fick då veta att anmälan redan var gjord, med hemtjänstens hjälp. Dessutom var mamman inte ensam. Hos polisen finns nu sex anmälningar om liknande stölder i området. – Hemtjänsten säger att de tyvärr inte får inte begära utdrag ur belastningsregistret av arbetssökande. Det är ju ett politiskt beslut, säger dottern.

ANNONS

Poliskommissarie Kerstin Horgby är förundersökningsledare och hon säger att utredningen är i en tidig fas. – Vi försöker just nu hitta stulet gods hos till exempel pantbanker. Det finns en misstänkt uppsatt i ett av de sex ärendena. Han figurerar dessutom i en utredning av stöldbrott i Borås så vi ska undersöka om det finns en koppling, säger hon.

Är han förhörd ännu?

– Nej, om vi ska höra honom beror på vad vi hittar.

Förekommer han i belastningsregistret?

– Det kan jag inte kommentera. Men det är anmärkningsvärt att kommunen inte ställer krav på registerutdrag när de anställer personer som ska jobba med gamla. Hemtjänsten har dock agerat väldigt bra i det här fallet, de har stöttat de som vill anmäla och de hade kurage nog att snabbt stänga av mannen från jobbet.

Områdeschefen för hemtjänsten i det aktuella området, Eva Steen-Olsson, berättar att en del drabbade har polisanmält med hjälp av anhöriga. Men i de fall brukaren inte velat eller vågat anmäla har hemtjänsten gjort det i stället.

– De gamla som skäms över det inträffade har inte alltid velat anmäla. Att vi då gjort det är för att visa att det som hänt inte är acceptabelt. Det är fruktansvärt att det hänt och jag lider med drabbade och anhöriga, säger hon.

ANNONS

När hemtjänsten fick kännedom om stölderna försökte man kartlägga vilka som hade jobbat hos de drabbade personerna.

– Först såg vi inget mönster. Men ju mer information vi fick, desto mer visade den sig kunna passa in på en viss person som anställts över sommaren. Vi hade ett samtal med honom och valde att avsluta hans anställning omedelbart, säger Eva Steen-Olsson.

Hur noga kontrollerar ni bakgrunden hos sökande som ska arbeta hemma hos åldringar?

– Vi är noggranna vid rekryteringen och vi tar referenser. Men vi får inte be dem om registerutdrag, det är en fråga för personalutskottet att besluta om. Men visst skulle det kunna underlätta.

ANNONS