Fullt utvecklad brand på Tredje Långgatan

Under torsdagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en fullt utvecklad brand i ett flerfamiljshus på Tredje Långgatan i Göteborg. En kvinna i 60-årsåldern har fått föras till sjukhus med livshotande skador.

ANNONS

Det var strax innan klockan 04.50 som larmet om brand först kom in. Enligt Betina Svensson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg, rörde det sig om öppna lågor.

– Det är en fullt utvecklad brand och just nu håller vi på att bygga upp insatsen på platsen, säger Svensson klockan 05.05.

LÄS MER:Tidningsbudet Joshua väckte boende i det brinnande huset

Vid den tiden hade sju av räddningstjänstens enheter skickats på larmet.

En dryg kvart senare hade räddningstjänsten påbörjat släckningsarbetet.

– Vi har två rökfyllda trapphus och arbetar med invändig släckning, säger Svensson.

Branden släckt

Runt klockan 05.30 meddelade räddningstjänsten att branden härjat i en av lägenheterna i byggnaden. Den hade man nu fått kontroll på.

ANNONS

– Det rörde sig bara om en lägenhet, men två trapphus är fortsatt rökfyllda. Vi har fortfarande alla enheter på plats och kommer att ventilera, säger Betina Svensson.

En kvinna i medelåldern har förts till Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hennes skador är livshotande uppger sjukhuset klockan 11.55.

På fredagen uppger Sahlgrenskas pressjour att läget fortfarande är kritiskt för kvinnan, som är i 60-årsåldern.

En till sjukhus

Polisen kom också till platsen. Enligt Magnus Nordqvist, vakthavande befäl vid polisregion Väst, har flera personer behövt ta sig ur byggnaden. Även räddningstjänsten bekräftar att man behövt evakuera en trappuppgång i flerfamiljsbyggnaden.

– Bland annat finns det lite folk som har spontanevakuerat, sen är det några som har fått hjälp av räddningstjänsten. Vi hjälper nu till att omhänderta dessa, säger Magnus Nordqvist.

Vid klockan sex på torsdagsmorgonen meddelar SOS Alarm att minst en person har fått föras till sjukhus med ambulans.

Enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg rubricerar man händelsen som allmänfarlig ödeläggelse i nuläget.

”Lågor från balkong”

Axel Ohlsson bor i närheten av lägenheten som brann och var en av de personer som tog sig ut när han vaknade av att det luktade brandrök i hans bostad.

– När jag tittar ut ser jag att det brinner med öppna lågor från en balkong i huset bredvid, säger han.

ANNONS

Vid samma tid bekräftar räddningstjänsten att branden är släckt och att man håller på att avveckla sitt arbete.

– Men vi är kvar ett tag till i form av omsorg och omtanke för allmänheten, säger Björn Wärnström, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS