Fukt och mögel i nya modulhus

Mögel, fuktskador och kalla vinterdagar utan värme är några av alla problem som de boende i Prime Livings modulhus på Beryllgatan i Tynnered har haft. Nu har flera av hyresgästerna fått nog.

ANNONS

I korridoren, som leder till Karl Andreassons studentlägenhet, står luften stilla. Det är varmt och luktar instängt. Karl har bott här sedan förra sommaren när modulhusen på Beryllgatan stod klara för inflyttning.

– Fast det var inte klart. Det var en byggarbetsplats. Hissen kom inte förrän i november och luften är extremt dålig, säger han och tar fram bilder i mobilen på hur rör och kablar sticker ut från golv och väggar.

Hål i taket

Karl Andreasson visar runt inne i den 22 kvadratmeter stora studentlägenheten. Det första man möts av när man kommer in är ett hål i taket ovanför hatthyllan. Det är resultatet av fukt och väta som letat sig in när det regnade för tre månader sedan.

ANNONS

– Jag såg att det läckte och det var blött när jag petade på innertaket. Då kom de och sågade upp det ganska fort och sedan dess har det sett ut sådär. Av och till har det droppat när det har regnat och därför har jag satt dit hinken, säger Karl och pekar på den stora blåa spannen som står på hatthyllan för att förhindra att fler jackor ska förstöras av vätan.

LÄS MER:Prime Living avvisar kritiken

Problemen började omgående när han flyttade in. Lägenhet var smutsig, toaletten läckte och var inte ordentligt fastsatt och redan vid inflyttning fanns det små rostfläckar på golvet. Dörren ut till korridoren saknar lister, vilket gör lägenheten lyhörd och i badrummet finns det sprickor i kaklet. När man släcker lampor händer det att ljuset fortsätter att fladdra trots att elen borde vara avstängd. Lägenhetens element är fastsatta med buntband.

Ingen respons från företaget

Viss kompensation har han lyckats få, bland annat för den fuktskadade jackan, hålet i taket och avsaknaden av hiss och värme under vintern. Men kontakten med Prime Living har varit det kanske största problemet, enligt Karl.

– De har skött det skitdåligt. Jag har klagat jättemycket men fått noll feedback. Ingenting. Nu på slutet har det blivit lite bättre när det kommit in en ny fastighetsskötare, säger Karl.

ANNONS

GP har varit i kontakt med många av Beryllgatans hyresgäster. Samtliga har haft problem som till exempel fukt, mögel eller att värmen inte fungerar. I huset bredvid Karls bor Hanna Petterson. För att komma till henne får man ta trapporna eftersom hissen har tagits bort.

Lägenheten har likadan planlösning som Karls – och ett likadant hål i taket ovanför hatthyllan.

– Det är så himla mycket fel att man vet inte var man ska börja. Jag känner att jag vill kräva min rätt. Jag vill inte bara ta det här och sedan flytta så fort jag hittar första bästa hyresrätt, säger Hanna Pettersson.

Gick inte att bo kvar

I samma hus som Hanna Pettersson bor i, bodde tidigare Emilia Norgren. Hon har fått flytta till ett annat av husen på Beryllgatan. Mögelallergi gjorde att det inte gick att bo kvar.

– Jag började känna av det i november. Jag är allergisk mot pollen, katt och hund men inget av det fanns i min närhet då. Det rann i ögonen och jag överdriver inte om jag säger att jag nös 25 gånger om dagen. Jag fattade inte varför förrän jag fick veta att det var svartmögel som låg bakom allergin.

Mögelexperter som GP varit i kontakt med, har tittat på flera av bilderna från Beryllgatan och säger att det med största sannolikhet handlar om mögel och mikrobakteriell påverkan.

ANNONS

Emilia Norgren har också haft problem med till exempel sprickor i handfaten, läckande kranar och en vinter utan värme.

– Fy, vintern var hemsk. Jag fick ett litet eldrivet element som jag fick använda i stället men det värmde inte upp hela lägenheten.

Fick plugga i vinterjacka

Flera andra boende som GP talar med beskriver hur pluggandet under tentaperioder fått ske i vinterjacka.

Prime Livings förre vd och nuvarande styrelseordförande, Jan Severa, blev intervjuad i GP i februari 2016. Han menade då att problemen företaget har haft i Lund inte skulle upprepas på Beryllgatan.

– Om du går in i lägenheterna på Beryllgatan, kan jag lova att du blir nöjd, sa han då.

Karl Andreasson skakar på huvudet när han hör det citatet.

– Kanske om man går in i fem minuter. Längre tar det inte innan man hittar alla fel. Prime Living är ett företag som utnyttjar studenter i den rådande bostadskrisen. Jag tycker faktiskt det är äckligt. Det här är ett företag som inte borde få existera, säger Karl.

ANNONS