Fritt fram för Karlatornet

Nu är det i princip grönt ljus för att bygga det nya området Karlastaden på Lindholmen. Efter att Mark- och miljödomstolen i november avslog överklagandena mot detaljplanen har domen nu vunnit laga kraft.
– Äntligen, säger Ola Serneke, VD och koncernchef för Serneke Group.

ANNONS
|

Nu är det största juridiska hindret passerat för bygget av området Karlastaden på Lindholmen. Det står klart efter att fyra veckor har passerat sedan Mark- och miljödomstolen avslog de överklaganden som kommit in mot kommunens detaljplan.

Då heller inga nya överklaganden har skickats in under den perioden innebär det att domen har vunnit laga kraft. Ett efterlängtat besked, tycker Ola Serneke, VD och koncernchef för Serneke Group.

– Jag började med det första fastighetsförvärvet 2004. Det har varit tretton års hårt slit. Det finns alltid mycket åsikter kring sådana här projekt. Det är roligt att få igenom detaljplanen till slut, säger han.

ANNONS

"Vi klarar budget gott och väl"

På platsen ska bland annat Nordens största byggnad – det 245 meter höga – Karlatornet byggas. Redan nu pågår markarbeten på platsen. Något som har gått över förväntan, enligt Ola Serneke.

– Att bygga höghuset i sig är inte det största problemet om man har lyckats lösa konstruktionen på optimalt sätt. Oklarheterna finns i marken och kostnaderna kring det. Men jag ser att vi gott och väl klarar budget, säger han.

LÄS ÄVEN: Första toppvåningen såld i Karlatornet

Hittills har 455 av 590 lägenheter i huset sålts.

– Det går hur bra som helst. Det är jättekul. Men om man å andra sidan ser investeringsmässigt på det så kommer de här lägenheterna på lång sikt att bli attraktionsvärdet nummer ett i Göteborg. Så enkelt är det ju, säger Ola Serneke.

Finns det några hinder kvar för er nu?

– Bygglovet går att överklaga givetvis. Men å andra sidan är detaljplanen redan antagen, så även om man överklagar kommer man aldrig vinna gehör någonstans. Det finns ingen som kan misstolka detaljplanen gällande höghuset. Man får vad man ser.

LÄS ÄVEN: Grönt ljus för Karlatornet – överklaganden avslås

Karlatornet kommer att göra avtryck på Göteborgs skyline en bit in i 2019 då huset kommer att börja växa på höjden. Inflytt är planerad till det andra kvartalet 2021.

ANNONS

Fakta Karlastaden

Karlastaden kommer att växa fram på gammal industrimark, granne med Lindholmen Science Park och med utsikt över Göteborgs hamninlopp.

Stadsdelen består av åtta kvarter på en markyta om 32 000 kvadratmeter. 2 000 lägenheter på cirka 200 000 kvadratmeter, både hyres- och bostadsrätter, samt kommersiell yta om cirka 70 000 kvadratmeter i form av bland annat hotell, restauranger, kontor och butiker. Förskola och vårdcentral ska också rymmas i stadsdelen.

Första byggprojektet i stadsdelen blir Karlatornet som med sina 73 våningar och 245 meter blir Nordens högsta byggnad. I byggnaden kommer det att finnas cirka 590 lägenheter i varierande storlekar.

Beräknad omsättning för Karlastadsprojektet är cirka 13 miljarder kronor och utvecklingen kommer att pågå under 6 - 7 år.

Projektbolaget som ska utveckla den nya stadsdelen med bostäder och kommersiella fastigheter, ägs gemensamt av Serneke och riskkapitalbolaget NREP.

Källa: Serneke

ANNONS