Fredsaktion mot Aurora 17 planeras i Göteborg

Militärövningen Aurora 17, den största i Sverige på över 20 år, kommer bland annat pågå i och kring Göteborg. Övningen är inte okontroversiell. Några som är kritiska är gruppen Stoppa Aurora, som planerar en aktion i Göteborg under övningen. – Vi är väldigt oroliga över den stora upptrappningen med krigshets och krigsretorik, säger Karin Utas Carlsson, talesperson för Stoppa Aurora.

ANNONS
|

Den omfattande militärövningen Aurora 17 innebär att 19 000 militärer från Sverige och 2000 från Norge, Danmark, Finland, Estland, Litauen, Frankrike och USA kommer öva tillsammans på svensk mark.

Scenariot för övningen är kortfattat att strider pågår mot stormakten ”A-lands” luftlandsatta trupper norr om Mälaren och på Gotland, och att inbjudna förstärkningar från Frankrike och USA anländer till Göteborg. På Gotland agerar amerikanska attackhelikoptrar och terrängbilar fienden.

Kritik mot scenariot

Kritiska röster har höjts mot att ”A-land” har stora likheter med Ryssland, och att Natoländer övar på svensk mark.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Stig Henriksson anser exempelvis i en intervju med DN att övningen antyder att Sverige har stationerat utländsk trupp på eget territorium i fredstid. Det tillbakavisar dock försvarsminister Peter Hultqvist för samma tidning och understryker att Sverige är alliansfritt och inte har några avsikter att visa aggressivitet mot andra länder.

ANNONS

DN: "Kritiken mot övningen – angriparen har stora likheter med Ryssland"

DN Debatt: "Risk för desinformation om militärövningen Aurora"

Aktionsgruppen Stoppa Aurora ställer sig ändå starkt kritisk mot övningen.

– Man förbereder för krig i och med att man har krigsspel här. Vi är väldigt oroliga över den stora upptrappningen med krigshets och krigsretorik. Vi talar mycket om hur aggressivt Ryssland är, men inte över hur aggressivt Nato är. Det är uppenbart att vi håller på att förlora den lilla alliansfrihet vi har och det här är väldigt, väldigt allvarligt, sägerKarin Utas Carlsson, talesperson för Stoppa Aurora och fortsätter:

– Sverige har alltid varit emot kärnvapen, men nu håller regeringen på att backa ifrån att skriva under det internationella avtalet med förbud mot kärnvapen när de talar om att utreda vad det betyder, sägerKarin Utas Carlsson.

Flera föreningar bakom

Kortfattat är gruppens ståndpunkter att militärövningen försämrar säkerhetsläget kring Östersjön, att den innebär ett närmande till Nato och att fred bara kan ”bevaras genom diplomati, samarbete och samtal.”

–Det här kan skada inte bara Sverige, utan förinta mänskligheten. Vi måste sätta stopp nu, vi vill vara alliansfria, inget krigsmål, sägerKarin Utas Carlsson.

Bakom aktionen, som kommer pågå i Göteborg mellan 15 och 18 september, står ett 15-tal olika politiskt obundna, vänsterorienterade och kristna föreningar.

ANNONS

"Viktigt att man får demonstrera"

Rickard Wissman är kommunikationschef för Aurora 17. Enligt honom är det positivt med motdemonstration.

– Att demonstrera för sin åsikt i Sverige är fantastiskt. Det är därför vi övar. Det här är en direkt beställning i det försvarsbeslutet som riksdagen har fattat. Det som kommer att hända är att vi kommer att ha ettvärdlandsmoment, för att Sverige ska kunna ge och ta emot militärt stöd.

Han berättar att de kommer att ta emot två förbund, ett franskt och ett amerikanskt, där tanken är att de ska öva på att integrera i den svenska försvarsmakten för att sedan åka vidare.

– Vi ska öva på de detaljer som politikerna har bestämt. Det är jätteviktigt att man får demonstrera, men man måste flytta det från att det inte är en demonstration mot Försvarsmakten, utan mot de politiska besluten som har fattats, säger Rickard Wissman.

ANNONS