Igelkottarna mår bra av värmen, enligt Henrik Thurfjell.
Igelkottarna mår bra av värmen, enligt Henrik Thurfjell. Bild: Gorm Kallestad

Fortfarande sommar i Göteborg – så påverkas igelkottarna

Den milda hösten behöver inte betyda att igelkottarna svälter. Det menar experten Henrik Thurfjell efter senaste veckans medierapportering.
– De kommer fortsätta gå ut och mumsa i sig.

ANNONS
|

SMHI definierar höst som när medeldygnstemperaturen varit under 10 grader fem dygn i rad. Rekordet för Sveriges senaste höst håller Skillinge från 2015, där hösten kom den 19 november. Om rekordet slås i år återstår att se, enligt Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

– Vi lär ju få höst förr eller senare.

Lika säkert är det inte för vintern, där medeltemperaturen ska vara under noll grader – fem dygn i rad.

– Det är möjligt att vintern uteblir från Göteborg i år, säger Höjgård-Olsen.

Ett Göteborg utan vinter blev det både 2007 och 2019, då det gick direkt från höst till vår den 15 februari.

ANNONS

Värmen bra för igelkottar…

Flera nyhetskällor har rapporterat att igelkottarna dör till följd av värmen, men det råder delade meningar bland experterna.

– Djur som normalt går i ide på vintern vet inte hur de ska bete sig när det är så här milt på hösten, säger Torbjörn Tyler, docent i ekologi, till Dagens Nyheter.

Henrik Thurfjell, expert på ryggradsdjur och miljöanalysspecialist vid Svenska Lantbruksuniversitetet, tror däremot att värmen är positiv för igelkottarna, eftersom de inte behöver gå i ide lika tidigt och kan äta mer och spara energi.

– Det är extrem torka och extrem kyla som är farligt för dem. De kommer fortsätta gå ut och mumsa i sig så länge det finns något att äta, och det gör det.

…men sämre för andra

Medan många sydliga arter gynnas av värmen, missgynnas andra arter i längden. Om temperaturerna fortsätter stiga kan påverkan bli mer omfattande.

– De sydliga djuren missgynnas inte direkt, men långsiktigt missgynnas arterna de äter. En vinter är ju ingen vinter, men det blir en stor skillnad som det generellt fortsätter vara varmare, säger Thurfjell.

Att arter gynnas behöver däremot inte vara positivt.

– Många skadeinsekter klarar sig väldigt bra av varmare vintrar, och då är det större risk att det blir många av dem året efter.

ANNONS

LÄS MER:Igelkottarna minskar – så kan man hjälpa dem

LÄS MER:Så drabbades djuren av extremvädret i Europa

LÄS MER:Ronny prisas för trädgården med oklippt gräsmatta

ANNONS