Försvarsmakten simulerar krig i Göteborg

Starten på Aurora 17 närmar sig. Försvarsövningen är den största i Sverige på över 20 år. – Vi höjer, prövar och signalerar vår förmåga att försvara Sverige, säger generalmajor Bengt Andersson.

ANNONS
|

Drygt 200 personer var på plats på presskonferensen om Försvarsmaktens övning Aurora som börjar i Göteborg den 11 september. Vid övningen kommer det svenska försvaret att tillsammans med myndigheter och utländska förband att simulera ett angrepp mot Sverige.

– Det kommer att vara krig under den här övningen, säger generalmajor Bengt Andersson.

Luftvärn från Frankrike och USAtill Göteborg

Till Göteborg kommer drygt 1 000 personer från det svenska försvaret, 130 personer från det franska luftvärnet och 80 från det amerikanska. Övningar i skydd och bevakning kommer att ske på ett grupperingsområde på Hisingen. Fransmännen anländer med tåg, och amerikanerna via Landvetter. Personal och material kommer att förflyttas vidare till Säve, Skövde och Karlsborg. Övningen kommer inte att innebära något större störningsmoment för göteborgarna, säger överste Peter Adolfsson, som är chef för Försvarsmedicincentrum och Göteborgs garnison.

ANNONS

– Vi har möjlighet att styra transporterna, vilka vägar de tar och vilka tider de kör, så att det stör så lite som möjligt, säger han.

Skjutningar vid övningarna ska inte innebära några problem, enligt Peter Adolfsson.

– Jag skulle säga att det blir en normalhöst vad gäller skjutningar i skärgården, säger han.

Vill stärka förtroendet för det svenska försvaret

Målet med övningen är att utveckla det svenska försvarets förmåga att ge och ta emot militärt stöd. Enligt Bengt Andersson handlar det om att stärka förtroendet för det svenska försvaret, både inom och utanför landets gränser.

– Ryggarna har blivit rakare varje gång vi har genomfört en övning, säger han.

En stor del av Aurora 17 kommer att genomföras på Gotland och i Stockholmsområdet. Generalmajor Bengt Andersson säger att det är viktigt att försvaret övar även i Göteborgsområdet.

– Jag tror att de allra flesta som är någorlunda pålästa om försvar inser Göteborgs betydelse. Stängs Göteborg stannar Sverige. Betydelsen av hamnen är enorm, säger han.

Upprop mot övningen

En rad fredsorganisationer har ställt sig bakom uppropet "Stoppa Aurora". Rörelsen menar att övningen bidrar till det försämrade säkerhetsläget omkring Östersjön, och innebär ett närmande till Nato. Peter Adolfsson menar att så inte är fallet.

– Det är en vanlig missuppfattning att Nato har egna styrkor. Men alla Natos styrkor är nationella styrkor som ställts till Natos förfogande. Vi har inte bjudit in Nato, de franska styrkorna som kommer hit kommer som franska nationella styrkor, säger han.

ANNONS
ANNONS