Svenska försvarmaktens Hercules 848 evakuerar människor på Kabuls flygplats. Nu har de första kvotflyktingarna anlänt till Göteborg.
Svenska försvarmaktens Hercules 848 evakuerar människor på Kabuls flygplats. Nu har de första kvotflyktingarna anlänt till Göteborg. Bild: Försvarsmakten

Första kvotflyktingarna från Afghanistan har kommit till Göteborg

Hundratals kvotflyktingar från Afghanistan har kommit till Sverige under den gångna veckan. Under söndagen anlände de första av dem till Göteborg.
– Det är ganska kort varsel för oss att rigga detta, säger Helene Holmström som är avdelningschef på Socialförvaltningen Centrum.

ANNONS

Den senaste veckan har flera evakueringsplan från Afghanistan landat på Arlanda. Ombord har, förutom svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd, även många kvotflyktingar varit.

Det handlar bland annat om lokalanställda vid svenska ambassaden i Kabul och deras familjer som nu får skydd i Sverige, efter att Talibanerna tagit kontroll över Afghanistan.

De allra flesta har hamnat i Stockholm. Kommunen har tagit emot cirka 300 personer – varav en stor andel barn som nu får bo i modulhus som tidigare byggts för nyanlända.

– Det är självklart att vi välkomnar flyktingar som behöver skydd från krig och förtryck i Stockholm. Att personer som har stöttat svenskars arbete utomlands ska få skydd i Sverige är en hederssak, säger socialborgarråd Jan Jönsson (L).

ANNONS

LÄS MER:Spänt sista dygn i väntan på – vad då?

Tolv afghaner till Göteborg

Under söndagen anlände även de första kvotflyktingarna till Göteborg. Det handlar om tolv personer: elva vuxna och en tonåring.

– Det här är med ganska kort varsel. Vi fick en förfrågan från Migrationsverket förra veckan om vi kunde ta emot några av dem. Det kunde vi göra, säger Helene Holmström som är avdelningschef på Socialförvaltningen Centrum.

Just nu sitter de i karantän på grund av pandemin. Därefter kommer de få ytterligare hjälp av Göteborgs stads etableringsenhet, som mötte upp dem på Landvetter.

– De ska testa sig igen om en vecka. Därefter kan vi börja jobba med dem. Då börjar vi med att göra en form av kartläggning om kompetenser och annat.

Hur löser ni boende?

– Fastighetskontoret tillhandahåller boende. De behandlas som alla andra kvotflyktingar. Det innebär att de anvisas via bosättningslagen tills de får en genomgångslägenhet. Sen rullar det på med etableringsenheten och de skrivs också in på Arbetsförmedlingen.

LÄS MER:Drönarattack dödade IS-mål – luftbro stängs under nya hot

Helene Holmström berättar att Migrationsverkets ursprungliga plan var att anvisa samtliga kvotflyktingar från Afghanistan till Stockholm – medan resten av Sverige skulle fortsätta ta emot de omkring 5 000 kvotflyktingar som årligen kommer till landet.

– Men nu kom det så många på kort tid att Stockholm inte riktigt klarade av det. Då bad Migrationsverket andra kommuner om hjälp.

ANNONS

Kan det komma fler till Göteborg?

– Det här är vad vi har fått förfrågan om än så länge. Men det skulle kunna komma en ny förfrågan i eftermiddag eller i morgon. Det är ganska kort varsel för oss att rigga detta.

LÄS MER:Attackerna kommer inte passera obesvarade

Stor oro för saknade människor

Många är också oroliga för anhöriga som fortfarande är kvar i Afghanistan. Under måndagen uppmärksammade Röda Korset situationen under minnesdagen The international day of the disappeared. Syftet är att hedra de människor som saknas efter krig och konflikt eller som har försvunnit längs flyktvägarna, samt deras anhöriga.

Internationellt har Röda Kors- och Halvmånerörelsen omkring 210 000 personer registrerade som saknade – men mörkertalet beräknas vara mångdubbelt större.

I Sverige saknar minst 1 100 människor information om vad som hänt nästan 4 200 av deras anhöriga i utlandet. De senaste åren har de flesta efterforskningsärenden gällt personer från Afghanistan, säger organisationens generalsekreterare Martin Ärnlöv.

– Nu hör många människor av sig och är oroliga för sina anhöriga efter den senaste tidens strider och oroligheter i landet. I dag är cirka 70 procent av våra efterforskningsärenden kopplade till Afghanistan, vilket omfattar nästan 3 000 saknade personer.

LÄS MER:Försvarsministern rasar mot hanteringen av Afghanistan: ”Totalt misslyckande”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS