"Första gången kändes som att gå på vattnet"

ANNONS
|

Stand up paddleboarding (fritt översatt: stående brädpaddlande) innebär att man står upp på en stor surfbräda och paddlar med en enbladig paddel. Sporten har funnits i Sverige ett tag, men har under de senaste åren blivit väldigt populär och spridit sig som en löpeld. Maria Cerboni och Annelie Pompe har båda kört SUP i flera år.

- Det är rätt skönt, man får leva efter vad naturen erbjuder, som väder till exempel, och det älskar jag. Jag håller på med yoga i vanliga fall, det faller hand i hand. Det blir en meditation på vattnet, säger Maria.

Både Maria och Annelie berättar att sporten är väldigt lätt att lära sig, det är bara att våga testa. Och de som är rädda för att trilla ska redan nu släppa den tanken – det är nämligen då som man riskerar att plurra i.

ANNONS

- Det är verkligen bara att paddla. Det blir inte mycket lättare än så. Det är bara att ställa sig på brädan, eller eventuellt att sätta sig på den från början. Det är nog rädsla och psyket som gör att man tappar balansen. Så fort rädslan kommer för att man ska trilla, det är ju då man gör det också. Det är som att stå på spårvagnen mer eller mindre, förklarar Maria.

Förutom att syssla med sporten för nöjes skull är det också en riktigt bra träning. Enligt Annelie är det träning för både utsidan och insidan.

- Jag tror att det här är en så himla bra träning för att man inte tänker på att det är träning. Man ska ta sig någonstans, så man tar i med musklerna utan att tänka på det och tänker inte "åh nu ska jag träna, så tråkigt". Första gången jag gjorde det här så kändes det som om jag gick på vattnet. Jag kände mig som en indian. Det så nära naturen då det är så lite mellan dig och vattnet.

Mats Lodalen har drivit Plums AB sedan två år tillbaka och företaget har hyrt ut paddelbrädor i tre år. Han säger att sporten blivit allt mer populär bland göteborgarna.

ANNONS

- Sporten är en växande trend. I år har både efterfrågan och försäljning dubblats sen förra året. Det är många göteborgare som vill köra, vilket är roligt. Många har provat utomlands, där det är mycket större än här i Sverige, och har sedan velat fortsätta med det hemma.

ANNONS