Förslaget: Lokala polisstationer och bostäder i stället för hotell

Demokraternas vill se studentbostäder i stället för hotell, lokala polisstationer, en tillnyktringsenhet som avlastar häktet och tvålärarsystem i skolor med stora utmaningar.
– Vi kommer aldrig komma åt otryggheten om polisen bara åker ut när det sprängs, säger kommunalrådet Martin Wannholt (D).

ANNONS
|

På tisdagseftermiddagen återstod fortfarande ”finlir” i Demokraternas budgetförslag, och på presskonferensen presenterade partiet istället delar av budgeten. Mycket handlar om hur Göteborg ska bli en tryggare stad.

Partiet föreslår tre nya lokala poliskontor, i Tynnered, Biskopsgården och Bergsjön, som bemannas med både poliser och lokala områdespoliser.

– Vi kommer aldrig komma åt otryggheten om polisen bara åker ut när det sprängs, säger kommunalrådet Martin Wannholt (D).

För varje polis som är på plats vill partiet att staden sätter in tre ordningsvakter, eller ”annan lämplig personal” som arbetar under polisens befäl.

Utöver lokaler vill partiet att staden lägger 150 miljoner kronor på bemanning nästa år, och 300 miljoner kronor 2022.

ANNONS

Martin Wannholt säger att de egentligen inte vill göra sådant som borde skötas nationellt, men att de inte kan vänta in de av regeringen utlovade 340 extra poliserna, eftersom den förstärkningen dröjer tre, fyra år.

– Vi måste göra den här satsningen, annars går det inte att vända det här, säger han.

Partiet vill också se en tillnyktringsenhet i samråd med polisen, som ska avlasta häktet som är fullt, så att brottsmisstänkta ska kunna hållas kvar i häktet.

Ökad trygghet i klassrummen

Sedan tidigare driver D frågan om tvålärarsystem, nu föreslår partiet att det här först införs på skolor med stora utmaningar, där elever har svårt att klara målen, och där skolans kärnämnen är prio.

Kommunalrådet Jessica Blixt (D) säger att det handlar om att öka tryggheten och studieron samtidigt som fler behöriga lärare ska lockas hit.

– Det här ger lärarna bra förutsättningar att klara sina uppdrag, kunna ge särskilt stöd och anpassa undervisningen.

Hon säger att det även handlar om tryggheten för lärarna, att de inte blir lika utsatta om de arbetar två och två.

– Det är en väldig trygghet att ha två lärare i ett klassrum, säger Jessica Blixt.

Partiet vill också se språkkrav för personalen i förskolan och en utbildning riktad mot vårdnadshavarna om demokrati, jämlikhet och tolerans.

ANNONS

– Det är ett sätt att få vårdnadshavarna delaktiga, säger Jessica Blixt.

LÄS MER:Alliansens budget – plockar ut halv miljard ur krisreserv

Partiet vill också lägga lägga 200 miljoner kronor för att få bort osakliga löneskillnader mellan stadens anställda.

– Det är helt osakliga skillnader, men de råkar alltid landa på ett kön, säger Martin Wannholt.

Studentbostäder i hotell

På bostadssidan vill partiet se satsningar riktade mot studenter och unga vuxna.

Partiet föreslår 180 tillfälliga studentbostäder i Hotell Heden inför höstterminen 2021. Tanken är att stadens fastighetsbolag Higab, som nyligen förvärvat marken, och hotell Heden från Liseberg AB ska hyra ut hotellet till SGS Studentbostader under 4-6 år i väntan på att en ny detaljplan för ett bostadskvarter tas fram.

Genom att skapa stiftelsen Göteborgs ungdomsbostäder vill partiet också att fler ungdomar, exempelvis mellan 18 och 28 år, ska ha möjlighet att flytta hemifrån och kunna bo billigt.

– Vi har blivit kontaktade av människor med gott om pengar, som kan vara medstiftare. Och tanken är att staden också ska vara medstiftare. Vi har också en del fastigheter vi kan skicka in, säger Martin Wannholt.

LÄS MER:De rödgrönrosa vill höja skatten för att säkra välfärden

LÄS MER:Efter nedskärningar – kulturen på väg att bli budgetvinnare

Förra året gick D ihop med S och stoppade alliansens budget, för att kräva mer pengar till skolan. I år är dock D relativt nöjt med ramarna i alliansens budget.

ANNONS

Budgeten för nästa år klubbas på torsdag, och allt pekar alltså på att det blir alliansens förslag som styr prioriteringarna i staden nästa år.

Förslagen från Demokraterna:

Bemannade lokala polisstationer i Tynnered, Biskopsgården och Bergsjön.

Öka antalet platser i häktet genom ny tillnyktringsenhet.

Tvålärarsystem i skolor med utmaningar.

Starta en stiftelse för ungdomsbostäder.

Arvoderade ungdomsledare inom idrott och kultur.

Stoppa Västlänken.

750 nya småhustomter, varav minst 500 på kommunal mark.

180 studentbostäder i Hotell Heden, i väntan på ny detaljplan för bostadskvarter här.

LÄS MER:SD vill inte finansiera ”vuxna som sitter och röker på kafé”

LÄS MER:Färre chefer och fler på golvet i Socialdemokraternas budget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS