Föräldrar i Göteborg uppmanas nu att lämna sina förskolebarn utanför förskolans dörrar. Genrebild.
Föräldrar i Göteborg uppmanas nu att lämna sina förskolebarn utanför förskolans dörrar. Genrebild. Bild: Terje Pedersen

Förskolornas nya coronaregler i Göteborg

En ökad av smittspridning, lokala restriktioner och en region i stabsläge. Coronaläget i Västra Götaland får nu förskoleförvaltningen att gå ut med nya rekommendationer till föräldrar med barn på förskola i Göteborg. Bland annat uppmanas man att inte gå in i förskolans lokaler, om man inte måste.

ANNONS

Förskoleförvaltningen i Göteborg har beslutat om nya rekommendationer för hämtning och lämning av förskolebarn, eftersom smittspridningen av det nya coronaviruset har ökat kraftigt.

Enligt de senaste siffrorna har 26 260 smittats av viruset i Västra Götalandsregionen. 879 personer har dött.

Förra veckan upptäcktes 2 984 nya covidfall, vilket är dubbelt så många som föregående veckan. Under tisdagen meddelande regionen att man återigen går in i stabsläge.

LÄS MER:VGR går upp i stabsläge

Under tisdagen skickades även nya förhållningsregler ut till vårdnadshavare med barn på förskola i Göteborgs kommun:

  • Lämning och hämtning ska ske utomhus, på de förskolor där det är möjligt.
  • På andra förskolor kan det istället bli aktuellt med till exempel en gräns för hur många som får vara i förskolans hall samtidigt.
  • Förskoleförvaltningen ber föräldrar och vårdnadshavare att ”så länge det är möjligt undvika att gå in i förskolans lokaler”. Om man ändå måste gå in ska man hålla avstånd och gå ut snabbt igen.
  • Om man vill prata med personalen på förskolan ”en längre stund” ber förvaltningen att man ringer istället.

LÄS MER:Lokala restriktioner mot corona införs i Västra Götaland

Kommunen: ”Det ska kännas tryggt”

Det är rektorn på respektive förskola som bestämmer vilka rutiner man ska införa. Det är även rektorn som ska se till att vårdnadshavare får information om vad som gäller på varje förskola.

ANNONS

– Det ska kännas tryggt för barnen i hämtning och lämning. Man måste utforma det olika på olika förskolor, det beror på vilka förutsättningar som finns, säger Annika Lovén, utbildningschef på Göteborgs förskoleförvaltning.

– Därför har vi inte bestämt att alla ska göra precis likadant. Vi rekommenderar att man hämtar och lämnar utomhus där man kan göra det, i andra fall kan det handla om ett begränsat antal vårdnadshavare på en gång i entrén.

Hon påminner också om att man ska visa hänsyn och hålla avstånd till andra personer.

Det råder dock inget förbud eller avrådan från att gå in på förskolan om man behöver det.

– Det är inte meningen att vårdnadshavare ska få uppfattningen att de inte får lov att gå in, man får göra det om man behöver. Självklart ska man lämna och hämta extrakläder eller säga något kort till personalen, säger Annika Lovén.

LÄS MER:Här är smittan störst i regionen och Göteborgs stadsdelar

De nya reglerna gäller till torsdag 19 november. Då kan rekommendationerna antingen slopas, förändras eller förlängas.

– Det får vi se, i och med att de lokala rekommendationerna gäller så långt har vi lagt den här rekommendationen lika långt. Sedan får vi självklart följa upp hur det går, säger Annika Lovén.

Har det varit tal om att stänga förskolorna helt och hållet?

ANNONS

– Nej, absolut inte. Vi försöker hålla öppet så länge det bara går.

Utvecklingssamtal och andra möten skjuts också upp nu, alternativt ersätts med telefonsamtal och digitala möten.

Förskoleförvaltningens öppna förskolor kommer mellan torsdag 5 november och torsdag 19 november att vara helt stängda.

LÄS MER:Ytterligare en skola i Göteborg stänger efter coronautbrott

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS