Forskningsfartyg skrotas

ANNONS
|

– Nu är alla nödvändiga tillstånd från Naturvårdsverket i både Sverige och Danmark klara, säger Stefan Rehnström, controller på HaV.

Fartyget Argos har tidigare använts för havsmiljöforskning, men har varit obrukbart sedan februari 2011 då besättningen upptäckte asbest ombord. Två personer hade fått plack i lungorna av det giftiga ämnet.

Försäljningen genomfördes redan i augusti 2012, men först nu är alltså allt klart för bogsering från Tångudden till Danmark. Där kommer företaget Fornæs ApS Grenå att plocka isär fartyget.

– Villkoret för försäljningen var att köparen måste skrota fartyget, vi ville vara säkra på att Argos inte används i det skick hon är i. Förmodligen kommer köparen att hämta henne under den närmaste månaden, säger Stefan Rehnström.

ANNONS

Det danska företaget betalade en miljon kronor för Argos, men den totala notan för Havs- och vattenmyndigheten, Hav, slutar på betydligt högre belopp. Sedan februari 2011 har HaV fått hyra in det danska fartyget Dana och Kustbevakningens fartyg KBV 001, för att bland annat kunna ta vattenprover och mäta fiskbestånd i Östersjön och Kattegatt. Dessutom ska HaV avveckla rederiverksamheten, vilket har lett till uppsägningar av 15 personer.

Tillsammans har detta inneburit kostnader på över en miljon kronor i månaden, sedan asbesten upptäcktes.

– Det är skönt att det blir ett avslut nu, säger Rehnström.

Insamlingen av miljödata ute till havs är dock fortsatt osäker. Hyreskontrakten för ersättningsfartygen sträcker sig bara det här året ut.

– Vad som händer sedan vet vi inte, säger Rehnström.

I december 2012 presenterade Sjöfartsverket en utredning om ett svenskt forsknings- och undersökningsfartyg. Frågan är nu under beredning vid regeringskansliet.

ANNONS