Forskare: Antioxidanter triggar cancerspridning

ANNONS
|

Det var i januari förra året som forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, visade att antioxidanter inte bara påskyndade utan också förvärrade sjukdomsförloppet vid lungcancer. Tester på möss som åt antioxidanter ledde till fler och aggressivare tumörer. Resultaten från mössen bekräftades i försök med lungcancerceller från människor.

De fortsatta studierna vid Sahlgrenska akademin har kommit fram till antioxidanter också fördubblar bildningen av dottertumörer, metastaser, vid malignt melanom, den farligaste varianten av hudcancer, enligt ett pressmeddelande:

- Till skillnad från studierna på lungcancer så påverkades inte den primära melanomtumören men antioxidanten ökade tumörcellernas förmåga att metastasera, det vill säga att sprida sig i kroppen och bilda nya tumörer. Det är allvarligare eftersom det är metastaseringen som människor med melanom dör av. Primärtumören är i sig själv inte farlig. Den opereras oftast bort, säger professor Martin Bergö, Sahlgrenska akademin i meddelandet.

ANNONS

Även de nyare resultaten bekräftades i försök med odlade celler från patienter med malignt melanom.

- Vi har nu visat att antioxidanter förvärrar cancer på två olika sätt, säger Martin Bergö.

De två studierna uppges att sammantaget slå fast att antioxidanter skyddar friska celler från fria radikaler som kan omvandla dem till cancerceller. Men så fort en tumör uppstår kan antioxidanter även skydda tumören.

Martin Bergö säger att resultat från tidigare forskning kommit fram till att cancerpatienter är mer benägna att äta tillskott med antioxidanter. Därför ges nu rådet till cancerpatienter och personer med ökad risk för cancer att undvika sådant kosttillskott.

Hud- och solskyddskrämer innehåller ibland betakaroten eller e-vitamin som är antiodixanter. Hur dessa hudkrämer påverkar hudcancer ska forskarna nu gå vidare med.

Malignt melanom är en av de cancerformer som ökar mest i västvärlden och dödligheter är hög. De nya rönen publiceras ska publiceras tidsskriften Science Translational Medicine på onsdagen.

ANNONS