Försenad trängselskatt blev dyr

ANNONS
|

Förseningsavgifterna på trängselskatten upprör många, och flera drabbade har hört av sig till GP.

– Jag bor strax utanför Alingsås och åker till Göteborg ibland. Men fortsätter man att behandla sina gäster på det här sättet sätter jag inte foten i Göteborg igen, säger Tobias Hellström.

Han äger två bilar och under januari månad åkte han till Göteborg vid två tillfällen, en gång med varje bil. Ena gången för en koll på Sahlgrenska efter en ryggoperation och andra gången för ett biobesök. Sammanlagt blev det 24 kronor i trängselskatt.

Som väntat fick han två fakturor att betala.

– Fakturorna skulle vara betalda 2 april, jag betalade dem 4 april eftersom jag är egenföretagare och inte alltid får in pengar från mina kunder i tid, säger Tobias Hellström.

ANNONS

"Det gör mig ruskigt förbannad"

Resultatet blev en förseningsavgift på 500 kronor. Gånger två. Eftersom Tobias Hellström har två bilar och hade kört en gång med varje bil fick han dubbla förseningsavgifter. Detta gjorde att en fakturakostnad på 24 kronor i stället blev en nota på 1 024 kronor.

– Det är helt horribelt, jag ser det som ren stöld att ta ut så stora förseningsavgifter, säger han.

Eftersom han är själv har företag har han erfarenhet av sena inbetalningar.

– Men hade jag tagit sådana förseningsavgifter hade jag inte haft några kunder kvar, säger Tobias Hellström.

Han tycker att det borde ha folkomröstats om trängselskatten, men accepterar att behöva betala 8 kronor för att göra ärenden i Göteborg.

– Man fick ju gilla läget, och det har jag gjort. Men inte nu längre, det gör mig ruskigt förbannad att man får sådana chockavgifter på grund av två dagars försening, säger han.

Nästan tio gånger högre än normalt maxbelopp

GP har tidigare berättat om Per Düring i Gårdsten som betalade trängselskatten ett par dagar för sent och fick betala 508 kronor i stället för 8 kronor.

– Det är okej att betala för de enstaka passagerna jag gör men att tvingas betala 500 kronor för en passage och några dagars försening är åt helsike, sade Düring.

ANNONS

Enligt Maria Grunditz, jurist på Konsumentverket, är i normalfall maxbeloppet för vad man kan ta ut för en skriftlig betalningspåminnelse 60 kronor. Att förseningsavgiften på trängselskatten är nästan tio gånger högre beror på att det är specialreglerat i lag.

– I lagen om trängselskatt står att förseningsavgiften, eller rättare sagt tilläggsavgiften, ska vara 500 kronor. För att detta ska kunna ändras måste lagen ändras, säger hon.

Tobias Hellström har bestämt sig för att överklaga till Transportstyrelsen.

Stockholmare har varit irriterade sedan 2007

Många är mycket irriterade på förseningsavgifterna.

Transportstyrelsens kundtjänst, som normalt har 3 000 samtal i veckan, hade vecka 17 när många fick meddelande om förseningsavgiften 9 000 telefonsamtal.

- Det har varit likadant i flera år, säger Miakel Andersson på Transportsstyrelsens presstjänst. Ända sedan trängselskatten infördes permanent i Stockholm 2007 har bilägarna hört av sig med synpunkter på förseningsavgiften.

- Men vi får också väldigt många samtal när vi skickar ut dröjsmålsavgifterna för fordonsskatten.

- Många har svårt att komma betala räkningarna i tid, säger Andersson. Vi uppmanar bilägarna att använda autogiro eller e-avi, då riskerar man inte heller att betala fel belopp.

Tilläggsavgiften prövas av Skatteverket.

Fakta om förseningsavgifterna

I dagsläget är förseningsavgiften 500 kronor. Vägtullsutredningen har dock föreslagit att från och med 1 januari 2014 ska man i stället ta ut en förseningsavgift på 100 kronor. Dock tillkommer en avgift på 500 kronor om trängselskatten ändå inte betalas.

ANNONS
ANNONS