Förre nazistledarens "predikan" – efter bombdåden

På en inspelning har Säpo kunnat höra nazistledarens "predikan" där han uttrycker att judar och muslimer borde vara rädda för dem: "Ååh du Allfader Oden. Vi ska ta tillbaka vårt land", säger han bland annat. Tillsammans med ytterligare två nazister ställs han nu inför rätta för bombdåden i Göteborg i vintras. GP:s Peter Linné rapporterar direkt från rättegången.

ANNONS
|

Nu startar rättegången mot de tre män som alla är eller har varit medlemmar i den militanta, nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

De misstänks för inblandning i vinterns bombdåd på olika platser i Göteborg: – Att tre bomber placerats ut på det sätt som skett är naturligtvis oerhört allvarligt. Det är också så att två av tre sprängladdningar faktiskt exploderat. I det första fallet var det ren tur att ingen skadades eller dödades. I det andra fallet har vi en mycket svårt skadad person. Det är klart att det här är tre väldigt allvarliga gärningar, sa Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, i samband med att åtalet lämnades in.

ANNONS

LÄS MER: Så farliga var nazistbomberna i Göteborg

De tre dåden

Händelserna det rör:

- På kvällen den 11 november 2016skedde en explosion utanför ett bokcafé tillhörande Syndikalistiskt Forum. Ingen människa skadades, men en stor ruta krossades och husets fasad skadades. En sprängladdning hade fästs på en stulen cykel. ”Utifrån bombens placering så hade allmänhet kunnat dödas”, förklarade kammaråklagare Mats Ljungqvist. En 23-årig man, tidigare ledare för en av avdelningarna inom Nordiska motståndsrörelsen, åtalas för allmänfarlig ödeläggelse.

- På eftermiddagen den 5 januari i år inträffade en kraftig explosion vid en container nära ett hotell som fungerar som flyktingboende i Västra Frölunda. En man som arbetade som städare fick mycket allvarliga skador och ett 60-tal boende evakuerades. 23-åringen och en50-årig manåtalades för försök till mord, alternativt synnerligen grov misshandel samt allmänfarlig ödeläggelse.

- Vid lunchtid den 25 januari i århittades en bomb vid Lilleby Camping. Campingen fungerar som ett flyktingboende och det utrymdes och nationella bombskyddet konstaterade efter sin undersökning att det handlade om en riktig bomb. De två männen tillsammans med en 20-årig man åtalades för försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Bevisningen mot trion

Trion nekar till alla anklagelser. Men Mats Ljungqvist, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, och Säpo har hittat dna-spår, bilder, skypekonversationer, och inspirationsböcker som gör att de anser att trion kan bindas till de olika brotten. De har även kunnat se att sprängmedlet i två av de här bomberna kommer ifrån en av de åtalades vapenförråd.

ANNONS

Bland bevisningen finns också transkriberingen av en inspelning från 23-åringens diktafon. Diktafonen hittades på mannens skrivbord inne i arbetsrummet i hans bostad vid en husrannsakan i slutet av januari i år. Bara några få veckor tidigare hade inspelningarna gjorts, det vill säga mitten av januari - efter att två av bomberna exploderat - enligt Säpos utredningar.

Beviset - nazistledarens "predikan"

I en transkribering av vad Säpo kallar "predikan" går det att läsa att nazistledaren talar om våldsanvändning mot judar och muslimer. Han uttrycker att de borde vara rädda för "oss":

"Vi kommer ta striden mot er, ni som förpestat vårt land" samt att "nordmäns raseri kommer att eka, var så säker". Flera gånger upprepade han också "Ååh du Allfader Oden. Vi ska ta tillbaka vårt land". Han säger också "Vi nordmän har vaknat igen och vi kommer ta tillbaka Norden".

Säpo har analyserat materialet och i förundersökningsprotokollet framgår det att de gör följande bedömning av materialet: "NN uttalar avsikt att ge sig på/ta strid mot judar och muslimer som befinner sig i Sverige. Syftet ska vara att "ta tillbaka landet" och ingjuta fruktan i dessa grupper. Märk väl att NN säger "vi" när han talar om vilka som ska ta strid mot och komma efter judar och muslimer. Det antyder att NN ser sig själv som en aktiv del i våldsanvändning mot dessa grupper av människor".

ANNONS

Ljudfilen kommer även att spelas upp under rättegången.

LÄS MER:Åtalade nazister kan ha inspirerats av "terrorbibel"

Inte terrorbrott

På onsdagen börjar rättegången. Förhandlingarna fortsätter och avslutas sedan under nästa vecka. Männen står åtalade för allmänfarlig ödeläggelse, mordförsök och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Under utredningen berättade Mats Ljungqvist att det utreddes om handlingarna skulle kunna komma att rubriceras som terrorbrott. Men i samband med att åtalet väcktes sa han att gärningarna inte faller inom ramen för rubriceringen terrorbrott. – Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, säger Mats Ljungqvist.

Han menar att flyktingar inte kan ses som en befolkningsgrupp. – Med en befolkningsgrupp avser man en mer avskild grupp, det kan vara sunnimuslimer, judar, shiamuslimer, medlemmar av livets ord. Men att betrakta flyktingar från hela världen som en befolkningsgrupp låter sig inte göras. Det betyder att vi landar på att det inte är terroristbrott.

Förnekar

I samband med att åtalet lämnades in var GP i kontakt 23-åringens advokat, Michael Hansson. – När det gäller de här bomberna så har han förnekat det rakt av och han har inte förändrat sin inställning hittills, sa då försvararen.

ANNONS

Han fortsatte: – Åklagaren har uppfattning att han har lämnat vissa spår så det blir väl en diskussion hur och när de här spåren kan ha avsatts i så fall.

ANNONS