Företagsledare och ungdomar möttes – i schack

Under fredagen anordnades schackturneringen ”Näringslivet möter förorten”, där ungdomar från Angered paras ihop med näringslivsrepresentanter för att skapa möten mellan grupper.
– Det är ett sätt att få människor med olika bakgrund att träffas, säger initiativtagaren Pontus Carlsson.

ANNONS
|

På fredagen ägde ”Näringslivet möter förorten” rum i Nordstan i Göteborg. Det är ett event där ungdomar och näringslivsprofiler möts i en schackturnering, med syftet att motverka segregation.

– Det är ett integrationsprojekt som använder schack som ett sätt att få människor med olika bakgrund att träffas, berättar Pontus Carlsson, initiativtagare till evenemanget som själv är landslagsspelare och stormästare i schack.

Turneringen har genomförts varje år sedan sju år tillbaka och går till på så sätt att varje ungdom paras ihop med en näringslivsrepresentant som de sedan tävlar tillsammans med.

– De gör vartannat drag, men de får inte prata med varandra, så det krävs att man samarbetar med varandra, säger Pontus Carlsson.

ANNONS
Pontus Carlsson
Pontus Carlsson, som själv är landslagsspelare och stormästare i schack, är initiativtagare till projektet Näringslivet möter förorten. Bild: Nora Lorek

”Det är som en förlängning av mig själv”

Idén uppkom efter att Pontus Carlsson diskuterat med några kompisar vad man kunde göra åt integrationen och segregationen i Sverige, och kom på att man kunde använda sig av schack.

– Det är som en förlängning av mig själv eftersom jag både är stormästare i schack och själv kommer från Colombia och har växt upp i förorten, säger han.

Den här gången var ungdomar från Angered medan näringsidkarna kom från företag som Volvo och Geely, och målet med initiativet var att människor skulle få mötas över gränserna.

– Det är ett jätteproblem i förorterna att man inte har några kontakter, säger Pontus Carlsson.

Och sedan initiativet påbörjades för sju år sedan har det bland annat lett till att flera av ungdomarna fått allt från referenser och rekommendationer till praktikplatser och jobb av de näringsidkare som de mött under turneringarna.

– Om människorna bara träffas så löser det problemet, det är om man inte träffas som det blir problem, säger Pontus Carlsson.

ANNONS