Ardeshir Bibakabadi flydde till Sverige från Iran, ett land som inte accepterade hans sexuella läggning. I Sverige har han startat en organisation som syftar till att främja lika och mänskliga rättigheter för hbt-personer. Men i sitt arbete på skolor har han mött samma intolerans som gjorde att han flydde sitt hemland.
– Kommer man hit ska man tåla att andra tolkar Koranen olika. Alla muslimer är inte fanatiker, vissa är sekulära och lever i det moderna samhället. Men det klarar inte de här killarna, säger Ardeshir Bibakabadi.
I fjol bjöds han in för att samtala med elever på tio skolor i Göteborg. Det var i samband med att pjäsen ”Kärleken är fri” sattes upp på skolorna. Pjäsen handlar om ungas rättigheter till sin kropp, sin sexualitet och att själva få välja partner. På Angeredsgymnasiet, Porthälla gymnasium och Sjumilaskolan utsattes Ardeshir för hot och hat.
– Alla hade samma mönster, det kändes som att min blotta närvaro provocerade. Jag hade aulapresentationer och då märkte man direkt vilka motsättningar som fanns. ”Fy fan vad äcklig du är” skrek en elev på Porthälla. Sen sprang han mot mig, berättar Ardeshir.
En lärare ska ha gått emellan och stoppat det som Ardeshir fruktade kunde ha slutat med en fysisk attack. Skolans rektor säger att man tar avstånd från den här typen av beteende.
– Några elever hade kallat honom för ”bögjävel”. Jag vet att det var upprörda känslor och att läraren gick in. Efteråt har vi jobbat med detta på individnivå, berättar skolans rektor Susanne Krook.
Å ena sidan menar rektorn att skolan inte kan garantera att något liknande inte händer igen. Å andra sidan menar hon att veckan som handlade om den fria kärleken ledde till flera konkreta och positiva resultat.
– Jag ska personligen ta kontakt med föreningen och ta reda på vad vi kan göra för att avdramatisera det så han kan komma hit och känna sig trygg igen, säger Susanne Krook.
På Angeredsgymnasiet utspelade sig en liknande händelse. Men värst menar Ardeshir att det var på Sjumilaskolan i Biskopsgården. En tidigare anställd berättar att Ardeshir var på skolan hela dagen och att flera av eleverna upplevde det som provocerande att han var muslim och homosexuell, det gick inte ihop med deras världsbild.
Det som utlöste en fullskalig kris var i slutändan delar av personalens bemötande. När Ardeshir skulle hålla sin föreläsning för det som beskrivs som skolans ”stökigaste” klass tillströmmade flera lärare och elevassistenter som inte tillhörde klassen.
– Det var framför allt vissa av lärarna och elevassistenterna som kom med inspel som var olämpliga och ifrågasatte. De hade inget emot att han var homosexuell men att han var homosexuell och muslim var inte ok, berättar den tidigare anställda som vill vara anonym.
Vissa elever ska ha blivit väldigt arga och provocerade. Den tidigare anställda beskriver det som att det blev en tråkig stämning. Men Homans grundare uttrycker det något annorlunda.
– De var som hundar efter mig. Jag förstår inte varför det är så provocerande, jag äger min religion och jag äger min kropp. De tror att de äger Koranen och att jag inte får tro som jag vill. De får tycka vad de vill men så länge man lever i Sverige måste man acceptera alla, menar Ardeshir Bibakabadi.
Stämningen eskalerade och till slut så avbröt skolan föreläsningen och eleverna gick ut. Efteråt förde skolan samtal med både personal och elever.
– En i personalen slutade i samband med detta och övriga inblandade var väldigt upprörda. De tror på Koranen på ett så starkt sätt och accepterar inte ”tolkningar” eftersom Gud har sagt att det är på ett sätt. Deras problem var att han sa att han tolkade det som ok att vara homosexuell. Det kunde de inte släppa, menar den tidigare anställda.
Varningar utfärdades till samtliga i personalen som agerat emot kommunens värdegrund. Där är respekten för andras religiösa övertygelser och sexualitet några av grundpelarna. I och med att han besökt ett stort antal skolor, inte bara under 2015, menar Ardeshir att han ser det hela i ett bredare perspektiv.
– Varje gång jag besöker invandrarklasser utbryter konflikter. Det är som att jag vänder upp och ner på deras värld. Tyvärr är det bara invandrare som bråkar. Jag har varit i andra skolor och klasser där de flesta är svenskar och där är det inga problem, säger Ardeshir Bibakabadi.
Rädda Barnen har hållit i projektet ”Kärleken är fri” som alltså inbegriper en pjäs och föreläsningsserier. De är insatta i de konflikter som uppstått men delar inte Ardeshirs tolkning av att hatet är kopplat till etnicitet.
– Vi vet att unga med utländsk bakgrund kan vara särskilt utsatta. Men det finns homofobi och kränkningar mot hbtq-personer i många samhällsgrupper, bland religiösa, kristna så väl som muslimska, i högerextrema grupper och i olika delar av samhället. Utmaningen är omfattande och generell, menar huvudprojektledaren för Kärleken är fri, Sara Mühling.
Ardeshir är ärrad av upplevelserna och menar att han helst skulle vilja ha poliseskort i framtiden när han besöker skolor. Men samtidigt försöker han hitta kraft att förstå de våldsamma reaktionerna och formulera en konstruktiv lösning.
– Det handlar om att lärare, ledningen och även politiker måste ställa krav. Varför ska man acceptera dessa trångsynta människors hot och våld? Här i Sverige accepteras alla och man ska kunna diskutera utan att gå till attack, menar Ardeshir Bibakabadi.
Vidare berättar han att han känner två imamer som är homosexuella. Han menar att de om något är bevis för att homosexualitet och Islam är förenligt. Han jämför det med homosexuella präster.
– Vi är också muslimer, moderna muslimer som tycker att man ska kunna välja vem man vill dela säng med. Det är allvarligt att jag inte kan gå ut i skolor här och prata om det här, avslutar Bibakabadi.
GP har haft kontakt med företrädare för de tre skolorna. Samtliga tar avstånd från de situationer som uppstått med hat och hot i samband med Kärleken är fri. På Rädda barnen menar man att det är en smärtsam process men att det samtidigt skett många framsteg de senaste 10-20 åren.
– Att bekämpa homofobi, rasism, hedersrelaterat förtryck och våld tar tid. Vi jobbar både med detta men också med att bidra till skyddssystemen i väntan på mer genomgripande samhällsförändringar, menar huvudprojektledaren för Kärleken är fri, Sara Mühling.
West Pride inleds under tisdagen medtvå programpunkter. Men den officiella invigningen hålls i Bältesspännarparken under onsdagen. Till skillnad från Stockholm Pride är den västsvenska festivalen helt gratis och därmed öppen för alla oavsett ekonomiska förutsättningar.