<b>Kritisk. </b> Driss Morabet, skolvärd på Skälltorpsskolan,                 förstår att det finns ungdomar som begår brott. Men tycker att samhället måste erbjuda ungdomarna andra alternativ.
Kritisk. Driss Morabet, skolvärd på Skälltorpsskolan, förstår att det finns ungdomar som begår brott. Men tycker att samhället måste erbjuda ungdomarna andra alternativ.

"Föräldrars ansvar den stora frågan"

ANNONS
|

GP berättade i går att polisen på Hisingen bedömer att situationen i Backa aldrig varit värre. Brottsligheten är både grövre och mer utbredd. Inbrotten i butiker runt Selma Lagerlöfs torg är ett exempel.

Ett stort problem är att få vittnen att ställa upp.

"Man orkar inte lägga sig i"

Driss Morabet, som är skolvärd på Skälltorpsskolan, tror att likgiltighet är en förklaring. Rädsla är en annan. Förakt mot rättssystemet ytterligare en.

- Om det är tio, femton ungdomar som stökar finns tusentals som står och tittar på. Man orkar, vågar eller vill inte lägga sig i, säger han.

ANNONS

Tre killar i sjuan spelar pingis. Det är tyst och lugnt - åttorna är på prao och niorna har temadag om rasism och främlingsfientlighet.

Efter 15 år som skolvärd har Driss Morabet bra koll på om problemen flyttar innanför skolans väggar. Det går att undvika genom att personalen drar tydliga gränser .

- Visst ska skolan göra sitt. Men den stora frågan som jag ser det är föräldraansvaret. Var är föräldrarna en natt vid tvåtiden då deras 14-åring inte är hemma, säger han.

I dagarna återupptog polisen, socialtjänsten och skolan samarbetet för att motverka brottsligheten i stadsdelen.

Driss Morabet vill bredda perspektivet.

- Det är inte bara socialtjänstens, polisens eller skolans sak att lösa det här. Det är ett

jättestort samhällsproblem. Det handlar om unga människor som inte tycker att de har några andra möjligheter än att bli kriminella.

Efterfrågar ansvar från samhället

Han tycker att det är viktigt att påpeka att det handlar om hur samhället behandlar alla ungdomar - inte bara ungdomar med invandrarbakgrund.

- Men om du har ett muslimiskt namn, bor i en förort och dessutom är tjej är det värre, säger han och lyfter fram diskrimineringen på arbetsmarknaden som exempel.

Driss Morabet efterfrågar ansvar från samhällets sida.

ANNONS

- Ge ungdomar ett jobb, en bostad - ge dem alternativ. Blunda inte för de första misstagen. Den som gör fel måste göra rätt för sig.

ANNONS