Folkvandring till en plats i solen

Svenskarnas husköp i Spanien ökar år för år. På Svenska Mässan samlas i helgen mängder av människor som vill fly Sverige och hitta hem i till exempel Spanien, Portugal eller Thailand.

ANNONS
|

Mässan Köpa Hus Utomlands pågår i helgen i Göteborg. Besökarna möts av spansk gitarrmusik ur högtalarsystemet och även ute på mässgolvet är det Spanien som dominerar bland montrarna. I år lär ungefär 4 000 svenskar köpa hus i Spanien enligt en prognos från Fastighetsbyrån. Det är en siffra som ökat stadigt under de senaste åren. 2016 gjordes 3 600 bostadsköp, året innan det 2 700. Den svenska folkvandringen till den spanska solen har gjort att svenskarna är en av de största utländska grupperna när det gäller bostadsköp i landet. I topp finns fortfarande Storbritannien även om storpolitiska skeenden som brexit har gjort att färre britter väljer att köpa hus utomlands för tillfället.

ANNONS

Intresset för Spanien märks också på mässan, enligt arrangören Åsa Holmsten från företaget Fair Media.

– Allt går upp och ner och Spanien har kommit tillbaka jättemycket. Sedan är det mycket Portugal. Det är bland annat av skattemässiga skäl. Väldigt många som kommer hit har antingen bestämt sig för Spanien eller Portugal eller så är man här för att lära sig mer, säger hon.

Här tas de första stegen

Mässan är en av de viktigaste kontaktytorna mellan bostadsspekulanter och mäklare. Det är här som de första stegen av en köpprocess tas, menar Åsa Holmsten.

– De som står här nu i montrarna bokar upp folk som sedan kommer ner på visningsresor för att titta på hus och köpa. Mäklarna kommer tillbaka till mässan gång efter gång. Det här är ett av deras viktigaste ställen för att träffa folk, säger Åsa Holmsten.

Skatteregler och mer valuta för pensionen är en anledning till varför vissa vill flytta utomlands. Men det är inte bara äldre som strosar runt bland mäklare och montrar. Enligt Åsa Holmsten kryper köpen av utlandshus ned i åldrarna.

– Det är inte bara pensionärer utan också många barnfamiljer. Jag tror många väljer att köpa hus utomlands i stället för sommarställe. Sedan är det många som köper med tanken att hyra ut när man inte själv är på plats.

ANNONS

Hjälp att klippa banden till Sverige

Förutom mäklarna, med monterväggar täckta av soldränkta sandstränder, paraplydrinkar och oändlighetsbassänger, finns här även företag som kan hjälpa den som vill pensionera sig utomlands och klippa banden till Sverige. Göran Andersson, från företaget Sparsam Skatt, är en av utställarna. Företaget är specialiserat på pensionering utomlands och hjälper till med upplägg för den som är beredd att lämna allt bakom sig.

– Vi hjälper kunder med allt som är kopplat till att pensionera sig utomlands. Det kan vara frågor kopplade till skatt, sjukvård, kapitalbeskattning eller pension, säger han.

För den som är beredd att sälja året runt-boendet i Sverige, avsluta eventuella ekonomiska engagemang och ta med partner och barn kan till exempel en flytt till Portugal vara ett sätt att få kvar en större del av kakan. Men då krävs det, enligt reglerna, att man "saknar väsentlig anknytning" till Sverige.

– Vi arbetar med att försöka skapa en förståelse för olika länders specifika lagar. Det finns fallgropar men det mesta går att undvika och man bara tänker efter och använder sunt förnuft, säger Göran Andersson.

ANNONS